Tehno
TOUCHPOINT:

Kupci ne žele obećanja, nego funkcionalna rješenja
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Ovogodišnji susret tehnoloških stručnjaka, developera hardvera i softvera, stručnjaka iz poslovnog sektora i znanstvenika održao se nakon uspješno odrađene prve faze, odnosno dovršetka izgradnje nacionalne IoT mreže, a druga faza, implementacija rješenja na hrvatskom tržištu, uskoro kreće. Konferenciju je otvorio izvršni direktor IoT Net Adrije Ranko Režek koji se osvrnuo na dosad odrađeno, od postavljanja mreže pa do prvih gotovih rješenja, te je sudionike upoznao s budućim planovima, a to je njihova implementacija te razvoj partnerske mreže. Važnost konferencije prepoznali su i u Sigfoxu čija je potpredsjednica za Europu, Emma Park, istaknula značenje tog događanja i najavila kako mrežom nakon Hrvatske planiraju povezati i preostale države Europe: "Povezanost u Hrvatskoj jako je dobra i već vidimo pomake. Mreža je postavljena, pripremljene su studije slučajeva velikih kompanija poput Michellina i Totala, ekosustav je ovdje, neka rješenja su razvijena, druga su u procesu, a mreža partnera se povećava, što samo dokazuje kako su nas kupci prepoznali i sada im samo trebamo pokazati kako u poslovanju mogu iskoristiti te tehnologije. Kupci ne kupuju marketinške priče i obećanja. Trebaju opipati uređaje i vidjeti na koji način funkcioniraju. To su upravo mogli doživjeti u sklopu ove konferencije. Sigfox je globalni brend, što znači da ti uređaji mogu funkcionirati bio gdje u svijetu te su za našu mrežu ozbiljno zainteresirane Rusija, Grčka, Gruzija, Kazahstan i Uzbekistan te ostale države srednje Azije."


Sudionici konferencije imali su priliku iz prve ruke čuti o nadolazećim tehnologijama i projektima, a jedan takav koncept bio je i SmartBuilding koji je pokrenula tvrtka Connected Finland. Riječ je o tvrtki koja se, u suradnji sa Sigfoxom, upustila u zahtjevan posao povećanja energetske učinkovitosti postojećih, već izgrađenih objekata. Njihov se pristup zasniva na energetski učinkovitoj IoT mreži, softverskoj platformi te senzorima koji mjere temperaturu, CO2 i tlak zraka. U suradnji s tvrtkom LeanHeatom implementirali su senzore u 100.000 kućanstava diljem Finske i Estonije radi optimiziranja sustava grijanja pojedinih objekata kako bi se uštedjelo na energiji i smanjili negativni učinci na okoliš i zdravlje ljudi na tom području izrazito hladne klime.


U sklopu konferencije održano je i svečano proglašenje pobjednika natječaja – IoT Challenge. Cilj tog natječaja bio je potaknuti mlade ljude na stvaranje novih, kreativnih i korisnih rješenja. Pobjedu prvog IoT Challlengea odnijela je skupina studenata fakulteta Prometnih znanosti u Zagrebu predstavivši rješenje "Smart palletes" koje uz primjenu IoT-a u logistici prati položaj, kretanje, temperaturu okoline u kojoj se paleta nalazi, stanje i opterećenje, kao i točnost isporuke. Za svoj su trud i ideju studenti osvojili nagradu u iznosu od 20.000 kuna, ali i ostvarili mogućnost da svoje rješenje dodatno unaprijede i plasiraju ga na globalno tržište. Drugo mjesto i nagradu u iznosu 10.000 kuna osvojila je tvrtka Telemetris koja je predstavila ultrazvučni mjerač udaljenosti za prevenciju proboja zečjih nasipa i detekciju izljeva iz korita. Treće mjesto i nagradu u iznosu od 5000 kuna osvojili su Davor Delišimunović i Kristijan Zimmer za rješenje CMSSI (Central Monitoring Station Secure Interface). Riječ je o jednostavnom i praktičnom uređaju za mjerenje sigurnosti objekata, kao i analizu prethodnih događanja.
Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana