Mozaik
“BILO JEDNOM U HOLLYWOODU”

DiCaprio i Pitt napokon snimili zajednički film!
Objavljeno 23. svibnja, 2019.
Na festivalu u Cannesu je premijerno prikazan njihov film koji je režirao Quentin Tarantino

Brad Pitt i Leonardo DiCaprio mirno su mogli svoj zadivljujući fizički izgled koristiti u filmskim produkcijama golemih proračuna, ali su oba zlatna holivudska dečka izabrala drukčiji put - posebno kada rade s Quentinom Tarantinom.

U novom filmu kultnog redatelja, "Bilo jednom u Hollywoodu", koji je premijerno prikazan u utorak navečer u Cannesu, Pitt i DiCaprio prvi put glume zajedno. Obojica su i prije odvojeno radila s Tarantinom, Pitt u "Nemilosrdnim gadovima", a DiCaprio u "Odbjeglom Djangu".

DiCaprio je savršeni urbani tip, rođen i odgojen u Los Angelesu od roditelja Njujorčana. Glumom se počeo baviti još i prije tinejdžerske dobi. Pitt je odrastao u ruralnom dijelu Missourija u obitelji zagriženih baptista. Jednoga je dana, izazvavši šok u svojoj zajednici, uzeo automobil i odvezao se u Los Angeles. Bilo je to dva tjedna prije nego što je trebao diplomirati novinarstvo.

Iako je među njima deset godina razlike, obojica su se na veliko platno probila početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Pitt je podigao mnoge obrve nastupom u "Thelmi i Louise" 1991., a DiCaprio je već u drugoj ulozi ("Što muči Gilberta Grapea", 1993.) nominiran za Oscara.

Obojica danas pripadaju A-listi holivudskih zvijezda koje su začarale gledatelje glumačkom vještinom, karizmom, ali i fizičkim izgledom, kao nekada Paul Newman, Robert Redford i Steve McQueen. "Ljudi na Sveučilištu Missouri zbilja su bili iznenađeni kad su saznali čime se Brad bavi", rekao je njegov studentski prijatelj Chris Schudy. "Ali uvijek je bio tako šarmantan pa je to imalo smisla. Kada ga je moja majka prvi put vidjela, nazvala ga je malim rimskim božanstvom." Pitt je svojedobno rekao da mu je reputacija ljepotana "bila nešto s čime se dugo borio", ali se u međuvremenu pomirio s time. Nedugo nakon što su dobili svoju prvu veliku priliku, obojica su se počela brzo uspinjati na holivudskim listama, ali baš kao i Johnny Depp prije njih, nisu se bojali statuse filmskih zvijezda staviti na iskušenje.

Čak i prije nego što se probio, DiCaprio je odbio jednu Disneyevu ponudu za veliku ulogu. "Ne znam gdje sam sa 16 godina pronašao mu.a da ih odbijem jer sam čekao na audiciju za jedan drugi film", izjavio je prije pet godina. "Ako sam na nešto ponosan u svojoj cijeloj karijeri, onda je to taj trenutak". Uloga u "tom drugom filmu" bila je, naravno, ona mentalno poremećenog adolescenta u "Što muči Gilberta Grapea", iako je redatelj Lasse Hallstrom isprva mislio da je DiCaprio prezgodan za nju. Film nije zaradio više od deset milijuna dolara, ali je DiCapriju donio nominaciju za Oscara za najbolju sporednu ulogu.

Iako je DiCaprio postao globalna zvijezda zahvaljujući "Titanicu", obojica su svoje karijere gradila izbjegavajući "blockbustere".

Nikada im nije bio problem glumiti zlikovce ili prihvatiti fizički i dramski zahtjevne uloge. Pitt je, primjerice, radio s braćom Cohen, Terrenceom Malickom, Terryjem Gilliamom, Stevenom Soderberghom i Alejandrom Gonzalezom Inarrituom. I DiCaprio na popisu redatelja ima Inarritua, ali i Martina Scorsesea, Stevena Spielberga i Clinta Eastwooda.

I nakon više od tri desetljeća pod glavnim reflektorima, konačno su se našli zajedno u nekom filmu. Za to im je trebao, rekli bi mnogi, a tko drugi nego Quentin Tarantino.

Tanja Kvorka
Odvojeno su radili s Tarantinom, Pitt u “Nemilosrdnim gadovima”, a DiCaprio u “Odbjeglom Djangu”
DOČEKALI OSCARE
Obojici su trebala desetljeća da se kući vrate sa zasluženim Oscarom, unatoč tome što su za svoje uloge i prije bili nominirani. DiCaprio ga je dobio kao glavni glumac 2014. za ulogu u Inarrituovu “Povratniku”, a Pitt kao producent najboljeg filma 2014. “Dvanaest godina ropstva”.
Najčitanije iz rubrike