TvObzor
14 FILMOVA U HRVATSKOM PROGRAMU 66. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA

Novo platno za najnovije filmovi domaće i strane produkcije
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Ravnateljica Gordana Restović: Sve je spremno za još jedno nezaboravno filmsko iskustvo

U Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu predstavljen je Hrvatski program 66. pulskog filmskog festivala koji će se održati od 13. do 21. srpnja. Ravnateljica Gordana Restović istaknula je da se sukladno javnom pozivu za sudjelovanje na 66. festivalu, prijavilo preko 130 filmova što svjedoči o visokom interesu autora da svoje filmove predstave upravo u Puli:

- Prijedlog selektiranih naslova potvrđen je na sjednici Festivalskog vijeća i vjerujem da će novine u programskoj koncepciji i mjestu prikazivanja biti dobro prihvaćene od strane publike.

Ujedno je i dodala da su svi tehnički, logistički i organizacijski planovi pri samom kraju i da je sve spremno za još jedno nezaboravno filmsko iskustvo te najavila da je osigurano i novo platno na kojem će se prikazati najnoviji filmovi domaće i strane produkcije.

Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković izjavio je da će se u Hrvatskom programu natjecati 14 filmskih naslova od kojih osam u programu Hrvatskog filma i šest u programu Manjinskih koprodukcija. U programu Hrvatski film bit će prikazani: General Antuna Vrdoljaka, kojim se Festival i otvara, Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević, Dopunska nastava Ivana Gorana Viteza, Koja je ovo država Vinka Brešana, Moj dida je pao s Marsa Dražena Žarkovića i Marine Škop, Posljednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine, F20 Arsena Antona Ostojića i Sam Samcat Bobe Jelčića.

Natjecateljski program Manjinskih koprodukcija čine Šavovi Miroslava Terzića, Izbrisana Mihe Mazzin, Reži Koste Đorđevića, Bog postoji njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske, Teret Ognjena Glavonića i Rafael Bena Sombogaarta. Međunarodni program i ostali programi bit će predstavljeni u lipnju.

Uz dugometražni, predstavljen je i program Kratke Pule u kojem će biti prikazano sedam kratkih igranih filmova: Više ne znam ko smo mi Borisa Homoveca, Minute Vanje Nikolić, Mehanika 2 Bojana Radanovića, Sahrana Tina Meze, Bepo Filipa Antonia Lizatovića, Uzimam Petra Vrate i Ograda Lednite Zeqiraj i tri dokumentarna filma: Pouke o čovječnosti Branka Ištvančića, Njihovim stopama, obiteljske priče s Balkana Marka Pavlovića i Vlade Bobana i Heroine domovinskog rata Irene Ščurić. Na zatvaranju Festivala bit će prikazan dokumentarni film o Oliveru Dragojeviću, koji su režirali Branko Drakulić i Lea Dekleva te snimka koncerta Oliverovih 70 iz zagrebačke Arene.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Christopher Peter Marcich, izjavio je da mu je čast što će ove godine sudjelovati na Pulskom filmskom festivalu obnašajući novu funkciju, iako je redovito pratio i posjećivao manifestaciju i prije, te da je Festival oduvijek poseban i značajan za Hrvatsku i nacionalnu produkciju.

- Suradnja Pulskog filmskog festivala i Hrvatskog Telekoma nastavlja se 17. godinu za redom. Festival je prepoznat kod domaćih i stranih ljubitelja filma kao ključan događaj u Hrvatskoj, što najbolje svjedoči o kvaliteti i važnosti ovog događaja za hrvatsku kinematografiju. Posebno mi je drago što mogu najaviti da ćemo i ove godine omogućiti nekoliko atraktivnih filmova ekskluzivno u MAXtv Videoteci i na MAXtv To Go platformi, kako bismo barem djelić Festivala donijeli do ljubitelja filma u cijeloj Hrvatskoj te kako bi i oni koji ne mogu doći u Pulu također mogli uživati u festivalskim filmovima putem najbolje mreže gdje god se nalazili - najavio je Richard John Brešković, direktor Sektora za marketing za privatne korisnike..

Festival će po prvi puta posjetiti direktor filmskog odjela Festivala u Cannesu Christian Jeune. N.Vek.
Možda ste propustili...

ARCA: KICK I (XL)

Sinoć dok sam plesao

NASTAVAK PRIČE O VELIKOJ CARICI

Katarina Velika - Uzlet