TvObzor
NATJECANJE STUDENTSKOG FILMA 29. ANIMAFESTA

Duhovita distopija i ljubavni apsurdi
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Bajkovita i lijepa, nadrealna i karnalna, zastrašujuća i potresna, duhovita i tragična, digitalna i stop-animirana, satirično-distopijska i retro-izmaknuta, apsurdna

Animafestovo Natjecanje studentskog filma iz godine u godinu obilježeno je radikalnošću, snažnim bojama i upotrebom svih dostupnih tehnika 2D i 3D animacije, kao i često začudnim i šokantnim pričama. Osim što iz godine u godinu oduševljavaju beskompromisnošću tema i poetika, prijezirom prema uobičajenim obrascima stvaranja i jednostavnim posezanjem za onim što im u tom trenutku najviše odgovara, studenti animacije iz svih krajeva svijeta postali su dijelom opće kulture poklonika animiranog filma i stoga što možemo biti sigurni kako ćemo mnoge od njih za koju godinu vidjeti među dobitnicima glavnih nagrada vodećih svjetskih festivala. Bajkovita i lijepa, nadrealna i karnalna, zastrašujuća i potresna, duhovita i tragična, digitalna i stop-animirana, satirično-distopijska i retro-izmaknuta, apsurdna… budućnost se upravo događa - u Animafestovom Natjecanju studentskog filma2019.

Među 47 djela iz 25 svjetskih zemalja, odabranih među više od 800 prijavljenih, barem ih je 15-ak nezaobilazno za svakog ljubitelja animiranog filma. Kvalitetom i brojnošću posebno se ističu francuski filmovi, a u ovoj su međunarodnoj konkurenciji svoje mjesto našla i dva hrvatska rada - Saturn u Lavu Anne Šagadin i Izvan sebe Stelle Hartman.

Medvjeđi razgovori
Oni koji u filmskom mediju tragaju prije svega za dobrom zabavom otjelovljenom u humoru ne bi smjeli propustiti urnebesne dogodovštine nespretne gorske službe spašavanja u francuskom filmu Van staze (r. Léo Brunel, Loris Cavalier, Oscar Malet, Camille Jalabert), kao ni apsurdističke dijaloge dvaju medvjeda, vojnika i antropomorfnih ptica u austrijskom Pireu od jabuke (r. Alexander Gratzer). Podsmješljivo gledanje svakako nude i Veliki bazen (r. Héloïse Courtois, Victori Jalabert, Chloé Plat, Adèle Raigneau), koji se uz to odlikuje i originalnim dizajnom likova te naprstkom sportsko-erotske sugestije, te vjerojatno jedan od kandidata za nagrade Politika noja (r. Mohamad Houhou) - vizualno fascinantna distopijska satira na suvremeno društvo i političko djelovanje. Na tragu kritike kapitalističke komodifikacije tijela je i kratki SF film Evol (r. Kayu Leung).

Spominjući erotiku, izravnu tematizaciju prije svega ženske požude i seksualnosti nudi britanski film o korejskoj prostitutki Sretan kraj redateljice EunJu Ara Choi s Royal College of Art, dok mladenačko zaljubljivanje muči protagonisticu korejskog filma Ljubav na raskršću (r. Hee-seung Choi) u kojem anime susreće druge animacijske stilove pri uveseljavajućoj stereotipizaciji karakterističnih “ženskih” projekcija zajedničkog života s različitim tipovima mladih muškaraca. Tragična, ali također duhovita ljubavna priča u fokusu je i latvijskog filma Žudnja za lovom (r. Monta Andzejevska) koji se odvija u pokretaču lovačke videoigre, dok se iza naslova Divlja ljubav (r. Paul Autric, Quentin Camus, Léa Georges, Maryka Laudet, Zoé Sottiaux, Corentin Yvergniaux) ustvari krije eksploatacijski revenge horor s ekološkim podtekstom. Nešto manje brutalan, ali također potresan je i Iznad vode (r. Simon Duong van Huyen, Joël Durand, Thibault Leclercq, Valentin Lucas, Andrei Sitari) u kojem majmunski kolektiv stradava u zimskom planinskom krajoliku.

Slatkiš za oči
Među vizualno posebno intrigantnim radovima ističe se i američki film na hebrejskom Spokoj (r. Danna Grace Windsor) s kalifornijskog CalArtsa čija scenografija osim na videoigre podsjeća i na stripove iz Heavy Metala, dok mu se u središtu nalazi “polu-konstruirana” protagonistica. Uz slatkiš za oči, talijanska Jegulja (r. Silvia Bassoli, Maria Virginia Moratti, Giacomo D’Ancona) nudi klasičnu coming of age priču o prijateljstvu, dok hongkonški Iam Twisq (r. Red Wong Ray Mok) kreativno animira urbani krajolik putem snimki nastalih dronom iz ptičje perspektive. Pregled raskošnih filmova zaključuje švicarski Beton (r. Pirmin Bieri, Aira Joana, Luca Struchen, Nicolas Roth).

Naposljetku, za ljubitelje žanrovskih filmova s pomakom tu su tarantinovsko-rodriguezovska priča s fantastičnom primjesom Zapeli u sredini (r. Denis Fleurion, Etienne Bonafini, Romain Marchetti, Cécile Minaud, Julien Adoum, Léo Nezot) te vizualno intrigantni apsurdistički vestern Čarolija zapada koji pomalo priziva psihodeliju Jodorowskog.

Animafest se održava u Zagrebu od 3. do 8. lipnja. Filmski program čini više od 400 filmova iz 45 zemalja, a uz prestižna međunarodna natjecanja u kojima sudjeluju zvijezde globalne animacijske scene, tu su i središnji tematski program posvećen vezi animiranog filma i likovnih umjetnosti te povezan s posebno bogatim izložbenim programom, multimedijalna proslava obljetnice prvog slijetanja na Mjesec, retrospektivni programi posvećeni kinematografiji Portugala, Nedeljku Dragiću i Zagrebačkoj školi crtanog filma, open airovi i animacikliranje, radionice animacije i videoigara te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade. N.Vek.

Narcisa Vekić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike