TvObzor
IZLOŽBA DO 14. LIPNJA

Naslovnice legendarnih vinila Ivice Jakića
Objavljeno 24. svibnja, 2019.

Povodom 100. obljetnice prestižnog tehničkog fakulteta, otvorena je izložba naslovnica legendarnih vinila Jugotona nastalih kroz objektiv diplomiranog inženjera strojarstva Ivice Jakića. Gabi Novak, Tereza Kesovija, Zrinko Tutić i Ivica Propadalo samo su neki od glazbenih velikana hrvatske scene koji su podržali otvorenje izložbe na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, projekt Dihotomija vinilu (1975.-1985.). Radi se o fotografijama popularnih izvođača snimljenim za omotnice ploča Jugotona, u to vrijeme najvećeg izdavača ploča na prostoru bivše države te niz umjetničkih, nekomercijalnih fotografija kompozicijom i motivima u potpunoj suprotnosti s omotnicama ploča.

Radovi Ivice Jakića nastali su u vrijeme studiranja, a obuhvaćaju dvije posve različite i suprotstavljene serije radova. Konfrontiraju funkcionalnu i umjetničku fotografiju, portrete umjetnika i motive geometrijskih struktura oko nas, osjećaje i racionalnost. Kao takve su rad fotografa i inženjera - svjetlo i kompozicija u funkciji cilja razlikovna su značajna dobrih majstora fotografije.

Rimska ploča Arsena Dedića, Ljubavna pjesma Olivera Dragojevića, Prašina s puta Meri Cetinić i “77” Gabi Novak samo su neka od remek-djela koja se u auli Velike vijećnice mogu pogledati do 14. lipnja. N.Vek.
Možda ste propustili...

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

Najčitanije iz rubrike