Sport
ŠTO VIŠE “JEDINICA” NA 11. IZDANJU

Dobro World Cup 2019.: Hrvatska kod kuće sa sedam aduta
Objavljeno 23. svibnja, 2019.
Dan prije početka natjecanja u Gradskom vrtu Filip Ude, zbog ozljede prsta, morao je otkazati nastup

Ponovno su svi bili skupa. Hrvatske gimnastičarke i gimnastičari uoči svakog Svjetskog kupa u Osijeku odrade obavezno druženje s medijima. Tako je bilo i ove godine.

Od sedmero hrvatskih predstavnika na ovogodišnjem Dobro World Cupu 2019., koje danas počinje u dvorani Gradski vrt, pred pripadnicima "sedme sile" pojavilo se njih šestero. Nedostajala je ona najmlađa, Zagrepčanka Christina Zwicker, koja je u vrijeme održavanja press konferencije bila negdje u oblacima. Upravo je, naime, letjela iz Kine, gdje je nastupila na Svjetskom kupu. Odmah nakon dolaska javio nam se njezin trener Marko Brez, nekadašnji gimnastički reprezentativac, također sudionik osječkog međunarodnog natjecanja. Potvrdio je dolazak već danas, a mlada Christina nastupit će u petak na gredi i parteru.

Danas četvorka
Nažalost, iz Čakovca su stigle loše vijesti. Filip Ude zbog ozljede prsta morao je otkazati nastup. Kako nam je rekao jedan od njegovih trenera i vrlo agilni član organizacijskog odbora Dobro World Cupa u onom njegovom natjecateljskom dijelu Mario Vukoja, gimnastičar je dobio longetu, pa mu predstoji desetak dana stanke.

- Doista je Filip imao golemu želju nastupiti u Osijeku. Željeli smo isprobati čak polovinu višeboja, s obzirom na to da je ovo predolimpijska godina. Nažalost, na simuliranju natjecanja u Osijeku ozlijedio se i bio je prisiljen otkazati nastup - rekao je Vukoja.

Danas će stoga, prvoga dana kvalifikacija, od 15 sati, nastupiti četvero hrvatskih predstavnika, po dvoje u ženskoj i muškoj konkurenciji. Kod djevojaka, danas ćemo imati predstavnike samo na jednoj spravi na preskoku. U borbi za finala krenut će Tijana Tkalčec i Ema Kajić. Obje već imaju bogatog iskustva natjecanja u Osijeku.

- Meni je uvijek veliko zadovoljstvo što nastupam pred domaćom publikom. Organizacija je ovdje odlična, a volim nastupati u prekrasnoj dvorani. Naravno, nadam se finalu - rekla je Ema Kajić, trenutno najbolja riječka gimnastičarka.

Tijana Tkalčec zato ove godine namjerava osječkoj publici prikazati novi skok. Bit će to ako se plasira u finale.

- Vjerujte, svi se rado vraćaju u Osijek, pa je konkurencija uvijek jaka. Meni je poseban i sasvim drukčiji osjećaj nastupati kod kuće negoli vani u svijetu. Sjajna podrška stvara ti veću želju da odradiš kvalitetno svoj nastup. Ja doista ove godine imam želju ući u finale i prikazati svoj novi skok pred domaćom publikom - rekla je najstarija hrvatska gimnastička reprezentativka.

U petak ćemo kod djevojaka također imati dvije predstavnice. Ana Đerek i najmlađa Christina Zwicker nastupat će na parteru i gredi. Splićanka Ana nakon godine dana stanke vraća se u Osijek.

- Prošle godine propustila sam Osijek zbog ozljede i zato mi je iznimno drago što sam se vratila. Ako bude sve u kvalifikacijama onako kako sam trenirala, dobri rezultati sigurno će doći - rekla je Đerek, koja će i ove godine krenuti po vizu za nastup na svojim drugim Olimpijskim igrama

"Tin je broj jedan"
U ležernom tonu prošlo je predstavljanje trojca koji će nastupati za Hrvatsku u muškoj konkurenciji. Danas će na podij Osječani Robert Seligman na konju s hvataljkama i Aurel Benović na parteru, a u petak će svoj nastup u kvalifikacijama imati Tin Srbić.

- Neka Tin prvi sjedne. On je ovdje najveća faca - rekao je Seligman nastavivši i u onom službenom dijelu komplimentirati dvostrukom uzastopnom pobjedniku, koji je izrazio žaljenje što s njima ove godine nisu Filip Ude i Anton Kovačević.

- Anton se nažalost nije uspio oporaviti, a žao mi je što je i Filip morao otkazati. Zato ćemo se Robi, Aurel i ja potruditi ostvariti što bolje rezultate ove godine u Osijeku - rekao je Srbić, koji ove godine kreće po "hat-trick", treću uzastopnu pobjedu pred domaćom publikom.

- Srbić je ovdje broj jedan. On je skroman i neće se time razmetati, ali sam uvjeren da će opet osvojiti najsjajniju medalju. Ja još nikada nisam slavio pobjedu pred domaćom publikom, pa mi je to ove godine velika želja. Neka na ovom 11. izdanju simbolično bude što više naših "jedinica", dakako u ukupnom poretku, a ja sam uvjeren kako ćemo imati bar četiri do pet finala - optimističan je Seligman, koji ove godine ima službeni status zaštitnog lica Dobro World Cupa.

- Meni ta uloga nije nova. Svake godine se osjećam kao domaćin, unutra sam 24 sata, svima želim ugoditi. Doista, ovih dana živim gimnastiku - rekao je Seligman, koji ni ove godine neće biti jedini član domaćeg GD-a Osijek Žito u konkurenciji.

Drugi put u Gradskom vrtu nastupit će i mladi parteraš Aurel Benović. Ovo je za njega veliki tjedan. Naime, jučer je ovaj 19-godišnji maturant imao posljednji dan škole.

- Nisam plesao quadrillu, učiteljica me je oslobodila, a i nisam bio na norijadi - rekao je Aurel, koncentriran isključivo na svoj nastup pred domaćom publikom.

- Cilj mi je finale, koje mi je prošle godine izmaknulo za dvije desetinke. Ove godine imam i jači start, tako da mislim kako je to ostvarivo - rekao je Benović uoči natjecanja, zbog kojeg će sljedeća četiri dana slika iz Osijeka otići u svijet.

Krešimir Lacković
sedmorka
ČETIRI GIMNASTIČARKE I TRI GIMNASTIČARA
Tijana Tkalčec

hrvatska gimnastičarka

Već dugi niz godina nastupam u Osijeku i uvijek mi je zadovoljstvo vratiti se i nastupati pred domaćom publikom. To je poseban i drukčiji osjećaj nastupati kod kuće negoli vani u svijetu. Zato je i veća želja što bolje nastupiti. Nadam se finalu, kao što sam ga ostvarila i prošle godine.
Robert Seligman

hrvatski gimnastičar

Vjerujem kako će ovo biti još jedno nezaboravno natjecanje. Dvorana je predivno uređena, a signal preko satelita bit će poslan u svijet u više od 550 milijuna kućanstava. Velika mi je čast biti dio reprezentacije. Od nas sedam sigurno ćemo imati bar četiri do pet finala.
VELIKI VIKEND DR. MARIJA MOŽNIKA
Među reprezentativcima više nema Marija Možnika, sjajnog prečaša, europskog prvaka iz Montpelliera 2014. godine. Ovaj nedavno promovirani doktor kineziologije doći će u Osijek i ove godine u ulozi službenog stručnog komentatora, što je prijašnjih godina odlično radio. Bit će ovo veliki vikend za Možnika. Tijekom nedjeljnog finala imat će službeni oproštaj od reprezentacije Hrvatske. I to na domaćem terenu, na njemu najdražem natjecanju, što je uvijek isticao. Inače, Možnik je kandidat na predstojećim izborima za Europski parlament na listi Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića. Jedini je vrhunski sportaš na listama, stoga potporu očekuje i od svojih kolega sportaša.
RASPORED NATJECANJA
Četvrtak (23. svibnja) od 15 sati: kvalifikacije (parter, konj s hvataljkama i ruče muškarci, preskok i dvovisinske ruče žene).

Petak (24. svibnja) od 15 sati: kvalifikacije (karike, preča i preskok muškarci, parter i greda žene).

Subota (25. svibnja) od 15.45 sati: finale (parter, konj s hvataljkama i ruče muškarci, preskok i dvovisinske ruče žene)

Nedjelja (26. svibnja) od 15 sati: finale (karike, preča i preskok muškarci, parter i greda žene).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike