Novosti
PREDSJEDNICA GRABAR-KITAROVIĆ

Treba se usmjeriti na konkurentnost
Objavljeno 22. svibnja, 2019.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je na otvorenju međunarodnog znanstvenog skupa o europskim izazovima u Bolu na Braču ocijenila da EU i svaka država članica trebaju biti usmjereni na rast, globalnu konkurentnost i dobrobit ljudi, priopćeno je iz njezina Ureda.


Komentirajući na skupu pod nazivom "Challenges of Europe: Growth, Competitiveness, Innovation and Well-being", trenutačna geopolitička i gospodarska pitanja s makrorazine, predsjednica je rekla kako je politika s dugoročnim ciljevima i vizijom dobitna kombinacija za Europu. No, smatra kako nedostaje jasna vizija i strategija – za cijelu Uniju, kao i za svaku pojedinačnu državu članicu.


"Ako se usredotočimo samo na probleme, umjesto na ciljeve, ne uviđamo širu sliku, a to nas odvraća od onoga na što bismo trebali biti usmjereni: na rast, globalnu konkurentnost i dobrobit naših ljudi. Uvjerena sam kako ćemo se ciljno orijentiranim razmišljanjem moći nositi sa svim navedenim pitanjima s mnogo većom učinkovitošću i uspjehom", istaknula je Grabar-Kitarović, kazavši kako bi kao zajednica trebali postaviti jasne ciljeve kako bismo postigli i potaknuli rast, konkurentnost, inovacije i dobrobit.
U tom pogledu svi bismo trebali odraditi svoj dio na nacionalnoj, odnosno regionalnoj razini unutar EU-a, poručila je predsjednica, dodavši kako stavljanje jačeg naglaska na postizanje kohezijskih ciljeva EU-a treba biti među prvim zadaćama.H
Inicijativa za boljitak cijele Unije
"Ova Inicijativa u svojoj je srži usmjerena na boljitak cijele Europske unije, jer jaka srednja Europa znači i snažniju Europu u cjelini. Posebice se to odnosi na njezinu energetsku neovisnost i sigurnost, gospodarsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju te ukupnu otpornost EU-a na globalnoj razini naspram različitih izazova s kojima se suočavamo", rekla je. Poručila je i da će Hrvatska, kada ispuni ciljeve na vanjskom i na domaćem planu, stati rame uz rame s najrazvijenijim zemljama i kao takva nastaviti graditi bolju i prosperitetniju budućnost Europe.
Možda ste propustili...

VLADA ODREDILA NAJVIŠE MALOPRODAJNE CIJENE GORIVA

Benzin skuplji dva centa

TRAŽI SE I ISPRIKA ZBOG POVREDE KODEKSA

Etičko povjerenstvo naložilo uklanjanje DP-ovog plakata

Najčitanije iz rubrike