Novosti
ODGOVOR NA PROZIVKE ZBOG BRANITELJSKIH MIROVINA

Ministarstvo: Odnos Mrsića i Vlade prema braniteljima - spaljena zemlja
Objavljeno 22. svibnja, 2019.
Ministarstvo hrvatskih branitelja u srijedu je oštro reagiralo na izjave Miranda Mrsića vezano uz braniteljske mirovine, ističući kako je iznio niz netočnosti te da su Mrsić i Vlada u kojoj je bio ministar, prema braniteljskoj populaciji imali "odnos koji se može okarakterizirati kao spaljena zemlja".


Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić u utorak je, uz ostalo, izjavio da Vlada Andreja Plenkovića braniteljskim mirovinama kupuje izborne glasove i time ugrožava mirovinski sustav. Založio se i za razdvajanje radničkih i braniteljskih mirovina. Naveo je da je u travnju prosječna braniteljska mirovina iznosila 5618 kuna, a prosječna radnička 2342 kune.


Iz Ministarstva ističu da Mrsić tendenciozno napada braniteljsku populaciju kroz najosjetljiviji dio njihovog životnog statusa, a to su mirovine zaslužene na prvoj crti bojišnice gdje su za slobodu domovine žrtvovali svoje dijelove tijela i svoje živote.


"Mrsić netočno, paušalno i bez ikakve osnove napada braniteljsku i stradalničku populaciju, izdvajajući tzv. braniteljske mirovine prosječne visine od 5567 kuna, zanemarujući da je riječ o 56.000 mirovina hrvatskih ratnih vojnih invalida koji nikada nisu bili u prigodi uplaćivati u mirovinski fond doprinose za puni staž, jer su u obrani domovine stradali vrlo mladi", naglašavaju iz Ministarstva. Dakle, dodaje se, "nije riječ o nekakvoj imaginarnoj braniteljskoj mirovini koja bi pripadala braniteljima bez obzira na oštećenje organizma ili smrt. Isto tako 14.000 obiteljskih mirovina koje ostvaruju obitelji iza smrtno stradalih branitelja, Mrsić naziva privilegiranim mirovinama koje oštećuju državni proračun i mirovinski sustav. Zar njemu nije jasno da te obitelji primaju mirovine iza svojih supruga, očeva, sinova i kćeri koji su dali živote za domovinu", kažu iz Ministarstva. Pritom ističu kako je činjenica da hrvatski branitelji bez statusa HRVI, imaju prosječnu mirovinu od 2577 kuna.
Mrsić je reagirao na prozivke upitavši: Što Vlada i ministar Tomo Medved skrivaju kada zbog njegovih izjava o razdvajanju mirovina prijete kaznenim progonom? H
Mirando Mrsić

predsjednik Demokrata

Što Vlada i ministar Tomo Medved skrivaju kada zbog izjava o razdvajanju radničkih i braniteljskih mirovina prijete kaznenim progonom?
Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju