Regija
U BELIŠĆU SE REDOVNO OKUPLJAJU NEKADAŠNJI PAPIRNIČARI

Oduševila ih najava o novoj tvornici
Objavljeno 23. svibnja, 2019.

BELIŠĆE - Program obilježavanja Dana Grada Belišća ove je godine okončan na simboličan način – tradicionalnim susretom Papirničara pod nazivom "Belišće, grad papira – jučer, danas, sutra", koji je protekao u znaku optimistične najave da će Belišće i u budućnosti zadržati svoj status "Grada papira" nakon što u ovom gradu s radom uskoro započne prva tvornica higijenskog papira u Hrvatskoj!

Zanimljivo je naglasiti da se ovakva druženja ove neformalne udruge, uglavnom umirovljenika nekadašnjeg Kombinata Belišće i zaposlenika tadašnje Poluceluloze, Papir-stroja, ali i Energetike, Održavanja i administracije, koji su bili vezani uz proizvodnju papira, održavaju povremeno još od 2005. godine, a posljednjih nekoliko godina njihov je pokrovitelj Grad Belišće. Sve je počelo na inicijativu nekolicine nekadašnjih zaposlenika koji su se i nakon umirovljenja željeli nastaviti susretati, družiti i razmjenjivati uspomene sa svojim nekadašnjim radnim kolegama i koji su s velikim zanimanjem pratili sudbinu postrojenja za proizvodnju papira, osobito Papir-stroja 3. To je postrojenje, svojevremeno najsuvremenije u svijetu, znatno pridonijelo visokoj reputaciji Belišća, koje je postalo sinonim za papir i kartonsku ambalažu.

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić, kao domaćin susreta 70-ak Papirničara, i ovaj je put istaknuo važnost odavanja počasti svima onima koji su svojim znanjem i trudom stvorili Belišće kao "Grad papira" te se osvrnuo na aktualnu temu projekta gradnje nove tvornice higijenskog papira u Belišću. Iako ni ovaj put nije htio o detaljima, gradonačelnik Burić rekao je kako u Gradu poduzimaju najviše što mogu kako bi se projekt što prije realizirao.

- Neizmjerno sam zahvalan našim "oldtajmerima" koji su prije 30 i više godina stvorili toliko dobroga kada je u pitanju gospodarstvo Belišća i divim se njihovom znanju, energiji, volji i radnom iskustvu koje i danas stavljaju na raspolaganje za dobrobit Belišća - rekao je prvi čovjek Belišća, izrazivši nadu da će prva tvornica higijenskog papira u Hrvatskoj u Belišću s realizacijom početi 2021. godine.

U priči o papirnoj industriji u Belišću, po kojoj je ovaj grad bio poznat diljem Europe, gradonačelnik nije mogao izostaviti ni doajena gospodarstva Belišća i uvelike zaslužnu osobu za ovakvu reputaciju Belišća i njegov gospodarski uzlet – profesora Milorada Krgovića, dobitnika javnog priznanja Grada Belišća za životno djelo. Izrazivši zahvalu Gradu, prof. Krgović je izrazio poruku i želju da Belišće bude snažno i jako kao što je nekada bilo. L.Aničić

Prezentacija
Ovogodišnji susreti, koji su nastavak lijepe tradicije započete prije gotovo 15-ak godina, bili su obogaćeni i zanimljivom prezentacijom poznatog zaljubljenika u lokalnu povijest Milana Salajića. On je za 70-ak okupljenih papirničara i njihovih gostiju pripremio fotografije i i videoprezentaciju o susretima umirovljenika papiraša Belišća od 2005. do 2018. godine.
Možda ste propustili...

AKUMULACIJA OD 16 MILIJUNA KUNA

“Kešinci” protiv poplava

SPAS ZA OBRANU OD POPLAVA, ALI I RAZVOJ TURIZMA U OPĆINI SEMELJCI

Otvorena Akumulacija Kešinci, vrijedna 16 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana