Osijek
OSJEČKA OBALOUTVRDA I OVOGA PROLJEĆA NALIKUJE NA DŽUNGLU

Za sada je uređena samo Zimska luka, nije poznato kada je na redu ostatak
Objavljeno 23. svibnja, 2019.

Svi oni koji slobodno vrijeme rado provode šetajući osječkom promenadom, prema mišljenju mnogih jednoj od najljepših šetnica čak i izvan granica Hrvatske, primijetili su korov u koji je obrasla čitava obaloutrvrda na desnoj obali Drave, od Zimske luke pa sve do njenog završetka kod KBC-a Osijek, a situacija nije mnogo bolja ni na lijevoj obali gdje se, između ostaloga, na jednom dijelu još nalaze i veliki nanosi lišća koje je otpalo jesenas.

Scenarij je to koji se ponavlja iz godine u godinu, a ovoga je proljeća velikim proporcijama korova pogodovala i obilna svibanjska kiša. Ona, međutim, ne može biti opravdanje, jer su na nekim mjestima betonske kocke od kojih je sazdana obaloutvrda toliko zarasle u korov da je posve jasno kako tamo nije bilo nikakvih radova na održavanju vjerojatno od ljeta prošle godine kada smo posljednji put pisali o ovome problemu.

U Hrvatskim vodama tada su nam rekli kako uz cijeli profil osječke obaloutvrde održavaju i vukovarsku, dio uz obalu u Aljmašu, Iloku i Šarengradu te da paralelno imaju problem s manjkom radne snage, jer malo je onih koji žele za 2500 kuna na 40 Celzijevih stupnjeva čistiti korov između kamenih kocaka. I doista, plaća od 2500 kuna nije dostatna za bilo kakav posao, posebice ne za onaj fizički na visokim temperaturama, međutim, sve navedeno nikako ne može opravdati činjenicu da omiljena osječka šetnica u ovim trenucima, u proljeće, na nekim mjestima nalikuje na džunglu, a najgora je situacija na dijelu između Zimske luke i pješačkog mosta, vjerojatno najprepoznatljivijeg simbola grada, gdje je korov na nekim mjestima u potpunosti prekrio betonske kocke, a pri obilasku terena tamo smo primijetili i odbačene kutije cigareta, čipsa i razne druge ambalaže, što ide na dušu neodgovornim sugrađanima koji nisu usvojili neke lekcije koje se uče u predškolskoj dobi.

Upit Hrvatskim vodama s pitanjem zašto se ista situacija ponavlja iz godine u godinu, odnosno zašto se obaloutvrda ne održava sustavno i redovito, poslali smo, dakako, i ove godine, točnije 15. svibnja, no odgovor još nije stigao. U međuvremenu radnici su uredili prostor oko Zimske luke, gdje su se i zaustavili. Hoće li i kada radovi biti nastavljeni saznat ćemo, nadamo se, ovih dana, no održavanje obaloutvrde definitivno se ne bi trebalo odvijati na ovaj način, odnosno tek nakon što ona poprimi ovakav trenutačno neprihvatljiv izgled, a na to upozore mediji i sami građani. I. Alilović
Na lijevoj dravskoj obali na obaloutvrdi i dandanas moguće je naći nanose lišća koje je otpalo jesenas
Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

Najčitanije iz rubrike