Ekonomija
PRAVEDNOST U LANCU OPSKRBE HRANOM

Europska komisija predložit će povećanje transparentnosti cijena
Objavljeno 23. svibnja, 2019.
Nakon što je zabranila nepoštene trgovačke prakse i poboljšala suradnju među proizvođačima, Europska komisija predstavila je i treći element za povećanje pravednosti u lancu opskrbe hranom povećanjem transparentnosti u izvješćivanju o cijenama u cijelom lancu.


Iz razlike u kupovnoj i prodajnoj cijeni mogu se iščitati podaci o posredničkim troškovima (prijevoz, osiguranje, skladištenje itd.) između prodavatelja i kupca. Veća transparentnost dovela bi do boljih poslovnih odluka i povećala povjerenje u pošteno poslovanje u različitim fazama lanca opskrbe hranom. Pristup pravovremenim i lako dostupnim podacima o kretanjima na tržištu ključan je i za konkurentnost na globalnim tržištima.


- Komisijin je prioritet jačati položaj poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom. Povećanjem transparentnosti tržišta omogućit će se jednak pristup podacima i pružiti jasniji podaci o cijenama te tako postići veća pravednost i uravnoteženost lanca opskrbe hranom, izjavio je prilikom objave ove vijesti Phil Hogan, Povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj.
Ovim novim propisima dopunit će se nedavno donesena direktiva o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi te osnažiti slabiji i manji sudionici u lancu opskrbe hranom. Uvođenje cjelokupnog paketa mjera u EK smatraju odrazom znatne potpore javnosti u cijelom EU-u i jačanju uloge poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom. D.Ku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike