Svijet
BRITANIJA TRAŽI IZLAZ...

Brexit Therese May će opet doživjeti propast
Objavljeno 23. svibnja, 2019.
Gotovo tri godine otkad je Britanija izglasala napuštanje EU, premijerka May pokušava dobiti potporu za dogovor

Samo nekoliko sati nakon što je britanska premijerka Theresa May u utorak izišla s novim prijedlogom za Brexit, čini se da bi on, bez obzira na to što nudi ustupke, mogao proći kao i prethodni, jer je odmah izazvao val kritika i oporbenih zastupnika i mnogih iz njezine Konzervativne stranke.

Gotovo tri godine otkad je Britanija s 52 posto glasova za i 48 posto protiv izglasala napuštanje Europske unije, May pokušava u posljednjem trenutku dobiti potporu za dogovor. Ona je u utorak objavila "novi sporazum o Brexitu" i poručila zastupnicima kako je to "posljednja šansa" da ispune želju Britanaca o izlasku iz Europske unije. Zatražila je od zastupnika da podupru njezin dogovor, ponudivši ustupke, među kojima se predviđa i glasanje o drugom referendumu. Dio konzervativaca i laburista odmah je uputio kritike njezinu novom prijedlogu te su zastupnici parlamenta najavili da će glasati protiv prijedloga. Laburistička stranka u srijedu je objavila da May uopće ne bi trebala staviti svoj novi sporazum o Brexitu na glasanje. "Iskreno mislim kako bi bilo razumno da premijerka kaže da neće staviti ovaj paket na glasanje", rekao je glasnogovornik laburista Keir Starmer za BBC.

Naglasio je da je prijedlog preslab te da bi premijerka trebala priznati poraz.

May je zatražila od čelnika Laburističke stranke Jeremyja Corbyna da podupre njezin prijedlog, ali, iako se čini da mnogi ustupci koje je May najavila idu više na ruku zastupnicima oporbene stranke laburista, Corbyn nije bio zadovoljan najnovijim prijedlogom.

"Ne možemo podržati taj prijedlog jer u osnovi je to prepisivanje prijašnjih", rekao je Corbyn za BBC pa zaključio: "Ne vidim kako bi on mogao proći u parlamentu."

"Pokazala sam danas da želim kompromis kako bi se ispunio Brexit za britanski narod", napisala je May u pismu s datumom 21. svibnja poslanom Corbynu. I dio zastupnika iz premijerkine konzervativne stranke uputio je žestoke kritike novom prijedlogu Brexita. "Premijerkini najnoviji prijedlozi najgori su dosad i čvrsto bi nas vezali uz EU", napisao je na Twitteru utjecajni zastupnik Jacob Rees-Mogg, koji vodi skupinu od 80 euroskeptičnih zastupnika unutar konzervativne stranke, koju još vodi premijerka May.

Zastupnici su već tri puta odbacili sporazum koji je May dogovorila s Bruxellesom. Premijerka će novi plan poslati parlamentu početkom lipnja.

Konzervativna šefica vlade dosad nije uspjela riješiti parlamentarni zastoj oko Brexita, zbog čega je morala produžiti dogovoreni rok za britanski izlazak iz Unije za sedam mjeseci, do 31. listopada. Odgoda također znači da će Velika Britanija sudjelovati na izborima za Europski parlament.

Čelnik laburista Jeremy Corbyn pisao je May prošlog petka izvijestivši ju da su pregovori došli "onoliko daleko koliko su mogli", zbog "sve veće slabosti i nestabilnosti" vlade. Corbyn je rekao da je vlada postala nestabilna te da je njezin autoritet ugrožen.
Vuk Tešija
Dogovor s Laburistima nije izgledan
Jeremy Corbyn kazao je da će se njegova stranka usprotiviti triput odbačenom sporazumu premijerke May kada bude vraćen u parlament. Premijerki su vezane ruke - ona zna da bi ustupci laburistima izazvali gnjev u njezinoj podijeljenoj stranci. May je 2. travnja otvorila pregovore s laburistima nadajući se da će uspjeti osigurati potporu za svoj sporazum s EU-om o izlasku, no dvije stranke nisu se uspjele dogovoriti zbog velikih razlika u stajalištima, poput zahtjeva laburista za carinsku uniju nakon Brexita.
Jeremy Corbyn

čelnika Laburističke stranke

Ne možemo podržati taj prijedlog jer u osnovi je to prepisivanje prijašnjih. Ne vidim kako bi on mogao proći u parlamentu.
Možda ste propustili...

POD ISTRAGOM I PREDSJEDNIK DRŽAVNOG SUDA

U BiH "rat" u vrhu pravosudnih insitucija

Najčitanije iz rubrike