Kultura
ZAVOD ZA KULTURU VOJVOĐANSKIH HRVATA

Osijeku čast prvog javnog predstavljanja zbornika “Misaona popudbina Tome Vereša”
Objavljeno 23. svibnja, 2019.
OSIJEK - U organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca, Instituta za novu evangelizaciju “Sv. Ivan Pavao II.” i Ogranka Matice hrvatske Osijek u osječkom Vikarijatu u Strossmayerovoj ulici predstavljen je zbornik “Misaona popudbina Tome Vereša” u izdanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.


U predstavljanju zbornika, ali i djela dominikanca i filozofa, bačkog Hrvata Tome Vereša sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Krešimir Šimić i doc. dr. sc. Boško Pešić iz Osijeka, izv. prof. dr. sc. Stjepan Radić iz Đakova te urednik zbornika, novinar, publicist i filozof Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice. Predstavljanje je moderirao doc. dr. sc. Krešimir Bušić, koji je održao uvodnu riječ, ali se i aktivno uključio u raspravu, čiji je povod bila baština Tome Vereša u kojoj se posebno izdvajaju prijevodi djela Tome Akvinskog.


Urednik Žigmanov napomenuo je da je ovaj vrijedan zbornik nastao četiri godine nakon stručnog skupa održanog o Tomi Verešu. U njemu je svoje stručne radove objavilo 16 autora - glasovitih teologa i filozofa, a posebna je zanimljivost da zbornik do sada nije nigdje predstavljen, nego je svoje prvo javno predstavljanje imao upravo te večeri u osječkom Vikarijatu.
Značenje i opravdanost teme znanstvanog skupa i zbornika opravdala je i živa rasprava posjetitelja i predstavljača, koji su stručno objasnili nake nedoumice, koje su se pojavljivale u objavljenom zborniku. D.Kć.
Što znači gotovo pjesnička riječ?
U svojoj uvodnoj riječi moderator i uvodničar, doc. dr. sc. Krešimir Bušić upozorio je na riječ “popudba” iz naslova ustvrdivši da se u njoj sigurno očituje pjesnički utjecaj urednika zbornika Tomislava Žigmanova. To je riiječ koja bi mogla značiti baština, no ona zapravo označava ono što se donosi ili ono što se obvezno nosi na put. Iako su znanstveni radovi otkrili mnogo o bogatom i dugotrajnom istraživanju Tome Vereša, nastavci istraživanja mogli bi u budućnosti dovesti i do drugog znanstvenog skupa o tom svakako višestruko zaslužnom teologu i filozofu.
Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike