Kultura
OTVORENA IZLOŽBA “NEKA JEDU KOLAČE?” U UMJETNIČKOM PAVILJONU

O globalnome problemu hrane progovorili izložbom vrsnih hrvatskih slikara
Objavljeno 22. svibnja, 2019.
ZAGREB - Izložba "Neka jedu kolače?" svečano je otvorena za uzvanike sinoć u Umjetničkome paviljonu, a posjetitelji će ju moći pogledati od danas, 23. svibnja, do petka, 7. srpnja. Posvećena je globalnome problemu hrane, ali želi utjecati i na lokalnu zajednicu kako bi osvijestila veliki problem - s jedne strane obilja hrane, a s druge gladi i pothranjenosti. Idejna začetnica i suautorica izložbe je ravnateljica UP-a Jasminka Poklečki Stošić, a uz nju suator stručne koncepcije i postava izložbe je ravnatelj Galerije umjetnina u Splitu Branko Franceschi.

Ravnateljica Poklečki Stošić istaknula je kako dugo razmišlja o tomu kako umjetnost može pridonijeti osvještavanju globalnoga problema hrane. Spomenula je više podataka koje povezuje zajedničkom ocjenom da su "zastrašujući". Prema procjenama, na svijetu živi oko 7,6 milijardi, u svijetu se proizvodi hrane za oko 20 milijardi ljudi. Usprkos tomu, u svijetu je 2017. umrlo 820 milijuna ljudi od gladi ili pothranjenosti. I dok je na svijetu pretilo oko 50 milijuna djece, trostruko više je gladne djece, a samo se u EU godišnje baci hrane u vrijednosti od oko 143 milijarde eura. U toj istoj Europi ima oko 125 milijuna siromašnih ili na rubu siromaštva. U Hrvatskoj se dnevno baci oko tona, a godišnje oko 400 tona hrane. "Upravo su nas ove krajnosti ponukale da se angažiramo i o globalnome problemu hrane progovorimo izložbom", rekla je Poklečki Stošić.

Branko Franceschi je podsjetio kako se umjetnički žanr posvećen samostalnom uprizoravanju hrane počinje definirati početkom 17. stoljeća, kada u Nizozemskoj i sjevernoj Italiji mrtva priroda, a posebice ona koja prikazuje hranu i jela, postaje samostalni žanr. Ipak, dodao je Franceschi, u antropocentričnoj umjetnosti baroka, mrtva priroda bila je "na dnu rang-liste tema". U suvremenoj umjetnost pak ta tema omogućuje fantastičan izbor, istaknuo je Franceschi, i podsjetio kao su talijanski futuristi u svome "Manifestu futurizma" zapravo predvidjeli ono što se danas događa u kulinarstvu, a poznato je pod nazivom molekularna gastronomija, koja spaja znanost i kulinarstvo.

Poklečki Stošić najavila je da će izložbu pratiti predavanja tematski vezana uz globalni problem hrane, kao i predavanja posvećena odnosu čovjeka i hrane od prapovijesti do suvremenosti. D.Kovačević
Umjetnički žanr posvećen samostalnom uprizoravanju hrane počinje se definirati tek početkom 17. stoljeća
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike