Dome slatki dome
LAVANDA

Mirisna i ljekovita
Objavljeno 23. svibnja, 2019.

Kao blago mirisni trajni grm, lavanda ne bi trebala nedostajati ni u jednom vrtu. Iako skromnih zahtjeva, bogato i dugo cvate uz prekrasan miris te vrtu daje posebnu živost jer privlači mnogobrojne leptire, bumbare i pčele. Sadimo je kao samostalni grm, u skupinama ili za ukrasne živice. Sadnice lavande, kao i odrasle biljke, trebaju otvoreni sunčani položaj. Ne vole sjenovita mjesta, pa neće dobro rasti u neposrednoj blizini većeg grma ili ispod drveta. Vrlo je otporna na hladnoću i sušu, a nije posebno zahtjevna ni prema vrsti tla. Lavandu treba šišati nakon svake cvatnje, poput živice, tako da se orežu sve cvjetne stapke s dijelom lišća. Postoji mogućnost i da cvate cijelo ljeto i jesen! Vrlo je lijepa u velikim kamenjarima, gdje ju možemo saditi pojedinačno, pa podsjeća na svoja prirodna staništa. Izvrsna je i biljka pozadine i dobro se kombinira s trajnicama i cvjetnicama jačih boja (npr. s kozmosom, cinijom ili verbenom) zbog kontrasta boja. Prekrasna je i u kombinaciji s ružama ili zasađena u velike glinene posude. Lavanda je jedna od najmirisnijih, najpoznatijih, ali i najljekovitijih biljaka u našim vrtovima. Idealna je biljka za vrtlare početnike jer nije pretjerano zahtjevna i lako se održava.

Lavandu zasadite na izrazito sunčano mjesto, na kojem će dobivati bar osam sati sunca. Ako sadite lavandu u posudu, ona treba biti što veća kako bi korijen imao mjesta. Lavanda se sadi u propusno i rahlo tlo, a dobro je staviti i sloj drenažnog materijala na dno posude. To je važno zato da se voda ne bi zadržavala i izazivala trunjenje. Lavandu u vrtu gotovo uopće nije potrebno zalijevati, osim kod presađivanja, a lavanda u posudi zalijeva se poput svake druge lončanice. Za uzgoj lavande na balkonu potrebne su dvije posude: jedna plastična s biljkom i druga od terakote ili keramike kako bi se stvorila bolja izolacija i bolji uvjeti za rast biljke. Jednom zasađena, lavanda će vaš vrt krasiti godinama. Cvjetove lavande, osim za dekoraciju, možete iskoristiti i za tjeranje moljaca te u gastronomiji kao čaj ili dodatak jelima. J.Kn.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike