Sport
ZAVRŠNICA NOGOMETNOG KUPA HRVATSKE ZA MLADEŽ

Hat-trick bijelo-plave mladosti, uzeli su sva tri trofeja u Kupu
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Pionirsko finale bilo je najburnije, kadetsko najneizvjesnije, a juniorsko najkvalitetnije i sva tri otišla su na stranu Osijeka

Osijek je na finalnom danu Kupa Hrvatske, čiji je uzoran domaćin bio Slavonski Brod, uzeo sve! Tri finala za tri trofeja ostat će velikim slovima upisani u klupskoj povijesti.


Osvajale su mlade osječke generacije trofeje i ranije, ali ovakva žetvu klupski anali ne pamte. Uspjeh koji su postigli pioniri, kadeti i juniori bijelo-plavih tim je veći, jer ni u jednom od tih finala nisu tretirani kao favoriti. No, još jednom se pokazalo kako u Kup natjecanju jednostavno nema pravila i da trofej osvajaju momčadi koje su tog dana bolje raspoložene, a ovaj dan sav je bio u znaku bijelo-plavih. Triput se na lijepom kompleksu NK Željezničar čulo "Grad na Dravi danas slavi". I to s punim pravom, jer osvajanje tri titule u jednom danu ne događaju se baš svaki dan. Golem je to trijumf osječkih mlađih uzrasta.

„Ludo“ pionirsko finale

Finale pionira bilo je iznimno uzbudljivo, ali i vrlo oštro. Sudac Ante Čuljak podijelio je čak devet žutih i dva crvena kartona, a osim žestoke borbe utakmicu su obilježili rezultatski preokreti, pogreške i autogol. Splićani su bili tjelesno dominantniji, ali i vrlo nervozni, pa su već do 40. minute imali dva čovjeka manje na terenu, jer su druge žute kartone dobili Prpić (28) i Škorlić (40). To je itekako utjecalo na konačni rasplet susreta, tim više jer su Splićani dvaput vodili. U vodstvo su došli u desetoj minuti nakon velike pogreške vratara Sajka kojemu je ispala lopta nakon jednog naoko bezopasnog udarca s 20-ak metara. Pogodila ga je u grudi i pala ravno na noge Brkljači kojemu nije bilo teško pogoditi za 1:0. Osijek je izjednačio na sličan način. U 24. minuti, kada je pokušaj dodavanja Mikolčića pokušao presjeći Botica, ali je pri tome prevario istrčalog vratara Miševića – 1:1. Nedugo zatim posve je opravdano isključen Prpić zbog druge javne opomene. Odmah na početku drugog dijela Hajduk je s igračem manje došao u vodstvo. Odličnu dubinsku loptu Klarić-Kukuza, Petrović je poslao ispod Sajka koji je zakasnio s izlaskom s linije – 2:1. No, tri minute kasnije Splićane je snašla nova nevolja, jer je drugi žuti karton dobio i Škorlić. Mogao je Hajduk u 41. minuti steći dva pogotka prednosti kada je Petrović iz blizine glavom pucao u gredu. I kazna za taj promašaj brzo je stigla. U 46. minuti kada je Avdejev promiješao obranu Splićana i onda idealno poslužio Mikolčića koji je bez problema pogodio mrežu – 2:2. Hajduk se, naravno, do kraja orijentirao isključivo na obranu vlastitih vrata, ali nije izdržao. U 65. minuti Sinković je ubacio iz desnog kuta na drugu vratnicu gdje je Tretinjak glavom loptu vratio u sredinu do Avdejeva koji je, također glavom, iz blizine pogodio za prvi trofej Osijeka tog dana.

Branšteterova „panenka“

Kadetsko finale ponudilo je daleko manje uzbuđenja. Lokomotiva je imala blagu terensku inicijativu tijekom cijelog susreta, ali nisu Zagrepčani pronašli načina kako svladati sigurnog Kovačevića na vratima Osijeka. Ni prilika nije bilo mnogo. U prvom dijelu „lokosi“ su dvaput opasno prijetili preko Markovića, a posebno je neugodan bio drugi njegov pokušaj kada je pucao s 20-ak metara na koji se Kovačević morao dobro protegnuti. Ipak, najbolju priliku Lokomotiva je imala u 52. minuti. Ubačaj Pobija s desne strane glavom je na 6-7 metara dočekao Šimić, ali je njega dočekao Kovačević i sjajnom intervencijom spriječio pogodak. Osijek je svoje prijetnje imao u 60 sekundi. Prvo je odlični stoper Prnjak zamalo prebacio vrata kada je pucao glavom, a u sljedećem napadu Branšteter je odlično primio loptu na rubu kaznenog prostora, lijepo se okrenuo, no završni udarac nije bio na razini dva prethodna poteza. Do kraja uzbuđenja više nije bilo, pa su pobjednika odlučili jedanaesterci. Po jedan su obranili vratari Petrčić i Kovačević, a Groznica je za Lokomotivu pucao preko vrata, odlučujući udarac imao je Branšteter i pokazao veliku hrabrost i drskost jer ga je realizirao „panenkom“ i Osijeku na poseban način donio drugi pokal tog dana.

Juniori zaokružili priču

Juniorsko finale donijelo je najbolji nogomet. To i nije čudno jer je u momčadima bilo dosta igrača koji su se već okušali u prvoligaškom nogometu, a neki od njih i na prvoligaškoj sceni (Kastrati i Hujber kod Lokomotive), a kod Osijeka Drugu ligu su igrali (Todoroski, Todorov, Dzrdov, Bliznac, Lišnić). Osijek je odigrao odlično prvo poluvrijeme u kojem je stekao velika tri pogotka prednosti. Poveli su bijelo-plavi u 17. minuti kada je odličan ubačaj Todorovskog Durdov glavom, u maniri pravog centarfora spremio u mrežu. Drugi pogodak Osječana bio je još ljepši, a djelo je Todoroskog koji je iz slobodnog udarca sa 17 metara poslao loptu preko zida pod gredu, a priču je zaključio Durdov drugim svojim golom u 38. minuti kod kojeg je pomogao i stoper Lokomotive Međimorec koji je malo skrenuo udarac osječke "devetke", što je bilo dovoljno da prevari njegovog vratara. U nastavku smo gledali posve drugačiju sliku. Vrata Osijeka bila su pod pravom opsadom. Triput su igrači Lokomotive pogađali okvir vrata, nešto je spašavao Dubrović, a nešto su Zagrepčani promašivali, pa su tek u samoj završnici preko Hujbera uspjeli postići počasni pogodak. No, to nije moglo pokvariti veliko i zasluženo slavlje Osječana koji su se kući vratili sa sva tri pokala.
Dalibor Keler
PIONIRSKO FINALE
HAJDUK                  2  (1)
OSIJEK                    3 (1)

SLAVONSKI BROD – Stadion Stanko Valinić-Dida. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 500. Sudac: Ante Čuljak (Zagreb) - 6,5. Strijelci: 1:0 Brkljača (11), 1:1 Botica (24-autogol), 2:1 Petrović (37), 2:2 Mikolčić (46), 2:3 Avdejev (65). Žuti kartoni: Prpić, Škorlić, Đolonga, Brkljača (Hajduk), Barić, Tretinjak, Damjanović, Prekodravac, Sinković (Osijek). Crveni kartoni: Prpić, Škorlić (Hajduk).

HAJDUK: Mišević 6, Đolonga 6, Botica 5,5 (od 48. Goreta 5,5), Zubanović 6, Prpić 5, Klarić-Kukuz 6,5, Petrović 6,5, Nazor 6, Škorlić 5, Brkljača 6,5, Vrcić 6 (od 55. Kamber 5,5)

OSIJEK: Sajko 5, Tretinjak 6.5, Dorić 6, Prekodravac 6.5, Bukvić 6 (od 55. Krivić 6), Pajić 7, Barić 6 (od 42. Damjanović 6, od 55. Kos 6.5), Mažar 7 (od 42. Verhas 6.5), Mikolčić 7.5, Sinković 7 (od 69. Vrljić 6), Avdejev 7.5

IGRAČ UTAKMICE: ŠIMUN MIKOLČIĆ (OSIJEK)
KADETSKO FINALE
LOKOMOTIVA                3 (0,0)
OSIJEK                             4  (0,0)

SLAVONSKI BROD – Stadion Stanko Valinić-Dida. Vrijeme oblačno, teren klizav. Gledatelja: 500. Sudac: Ivan Čužić (Velika Gorica) – 6,5. Jedanaesterci: 1:0 -Šimić 1:1 - Galušić 2:1 – Išlić, 2:2 – Hajnal, 3:2 - Rendulić, Jozić – Petrčić brani, Jozić – Kovačević brani, 3:3 – Marodi, Groznica preko vrata, 3:4 – Branšteter. Žuti kartoni: Pobi, Vujnović (Lokomotiva), Ivandić (Osijek). Crveni kartoni: -

LOKOMOTIVA: Petrčić 6, Pobi 6,5, Vujnović 6,5, Jagić 6,5, Franceković 6, Petko 6,5, Marković 6,5, Išlić 6, Kekez 6 (od 80. Đopar -), Rendulić 6,5, Groznica 6, Šimić 6,5.

OSIJEK: Kovačević 8, Hajnal 6,5, Jozić 6, Prnjak 7,5, Senčar 6, Marković 6 (od 78. Marodi -), Mršić 6 (od 41. Ulm 6), Galušić 6,5, Ivandić 6 (od 61. Fingernagl -), Branšteter 7.

IGRAČ UTAKMICE: FILIP KOVAČEVIĆ (OSIJEK)
FINALE JUNIORA
OSIJEK                              3  (3)
LOKOMOTIVA                1  (0)

SLAVONSKI BROD – Stadion Stanko Valinić-Dida. Vrijeme oblačno. Teren sklizav. Gledatelja: 500. Sudac: Jakov Titlić (Hrvace) – 6,5. Strijelci: 1:0 Durdov (15), 2:0 Todoroski (27), 3:0 Durdov (38), 3:1 Hujber (83). Žuti kartoni: Todoroski (Osijek), Hujber (Lokomotiva). Crveni kartoni: -

OSIJEK: Dubrović 7, Todoroski 7,5, Barišić 7, Stanić 6, Išasegi 6, Soldić 7, Bliznac 6,5 (od 83. Pudić -), Kuprešak 6 (od 67. Kuzminski 6), Todorov 6,5 (od 75. Lišnić -), Benić 6 (od 26. Hranjec 6), Durdov 7,5.

LOKOMOTIVA: Tor 5,5, Hujber 6,5, Međimorec 6, Matić 6, Palić 6 (od 77. Dajčer -), Tuci 6,5, Dobrić 6, Zdunić 6,5, Ivanković 5,5 (od 85. Basar -), Šiško 6 (od 71. Goričan -), Kastrati 6,5 (od 71. Florucz).

IGRAČ UTAKMICE: IVAN DURDOV (OSIJEK)
Možda ste propustili...

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

KOHORTA ĆE U SUBOTU PROSLAVITI SVOJ 36. ROĐENDAN

Samo pobjede nam daj, uz tebe smo uvijek znaj

Najčitanije iz rubrike