Kultura
NOVA PREMIJERNA PREDSTAVA OSJEČKOG HNK-A

Mjuzikl "Sugar" bit će popularan kao i film
Objavljeno 22. svibnja, 2019.
Novi premijerni naslov HNK Osijek nastao je prema motivima jedne od najpopularnijih filmskih komedija "Neki to vole vruće"

Još manje od tjedan dana Osječani će čekati da prvi pogledaju nov premijerni naslov na sceni svog Hrvatskog narodnog kazališta. Bit će to mjuzikl "Sugar" nastao prema motivima jedne od najpopularnijih filmskih komedija bogato začinjene glazbom - "Neki to vole vruće" u režiji Billyja Wildera s kojim je suscenarist bio I. A. L. Diamond (Itzek Domnici).


Iako je ta vrsta predstava (operete, mjuzikli, vodvilji) uvijek rado gledana na osječkoj kazališnoj sceni i uvijek traju po nekoliko sezona, prvih pet izvođenja, koliko će biti odigrano do ljetne pauze, bit će sigurno rasprodano. Više je razloga za to vjerovanje. U prvom redu kvalitetu garantiraju gotovo stalna gostujuća redateljica Nina Kleflin s uvijek uspješnim predstavama te dirigent Mladen Tutavac, koji se uspješno dokazuje u svim vrstama glazbe, a s posebnom će radošću i žarom upravljati orkestrom i solistima. Libreto za mjuzikl napisao je Peter Stone, glazbu Jule Styne, a tekstopisac songova u originalu je Bob Merrill.

Josephine i Daphne

No gladatelji su najnestrpljiviji da vide i čuju glavne protagoniste mjuzikla, a oni gotovo da su idealno izabrani. Naime, poznato je da dva glavna lika svoj posao nalaze u ženskom sastavu, jer su bez novca, a jedino im se taj posao nudi. Tako Joe i Jerry postaju Josephine i Daphne. Na osječkoj pozornici utjelovit će ih Duško Modrinić i Mario Petreković (Joe-Josephine) i Robert Adamček i Matija Kačan (Jerry-Daphne), a u fimu u tim su ulogama vrsni glumci Tony Curtis i Jack Lemmon. Ulogu pjevačice u orkestru i sviračice egzotičnog instrumenta ukulele, koju u filmu glumi Marilyn Monroe, u osječkom mjuziklu izgledom i glasom svakako će opravdati lijepe i izvrsne pjevačice Ivana Medić i Jana Pogrmilović.


Osječke sopranistice Vesna Baljak i Sanja Toth mijenjat će se u ulozi Slatke Sue, Mario Rade bit će Bienstock, Ladislav Vrgoč Dendi Palazzo, a Claudio Contini i Nenad Tudaković mijenjat će se u ulozi Sir Osgooda Fieldinga. U ženskom orkestru bit će Dina Vojnović, Selma Mehić, Mirjana Peteš, Danijela Božičević, Mirna Vidović i Katarina Toplek. U baletnom ansamblu zaplesat će Sara Epifany Erceg, Lucija Horvat, Helena Horvat, Lucija Firi, Anja Bašnec, Laura del Carmen Velasco Farrera, Maria Holjevac, Snježana Horvat, Mariana Kuna i Ivona Pruti. U predstavi, dakako, nezamjenjivu ulogu imaju orkestar i zbor Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.


Posao asistentice redateljice odradila je Jana Pogrmilović, asistentica scenografa bila je Rahela Šajinović, koncertni majstori orkestra su Ioan Pauna i Igor Šimonji, posao korepetitora obavili su Igor Valeri i Damir Šenk, a mentor pjevanja bila je Katalin Brunjai-Hihlik. Koordinaciju predstave obavlja inspicijentica Irena Budak, a šaptačica će biti Ema Bel.

Pet izvođenja

Prvo izvođenje za premijernu publiku bit će u utorak, 28. svibnja, u 20 sati, prva repriza je u ponedjeljak, 3. lipnja u 20 sati, a druga u utorak, 4. lipnja, u 20 sati. Posljednje dvije izvedbe mjuzikla "Sugar" u ovoj kazališnoj sezoni bit će u petak i subotu, 7. i 8. lipnja, u 19 sati. Dakako da se izvođenje ovog popularnog mjuzikla nastavlja u cijeloj idućoj kazališnoj sezoni.


Uz uobičajeno oglašavanje nove predstave velikim banerom u Županijskoj ulici osječki HNK još će s nekoliko zanimljivih iznenađenja dočekati publiku posljednjih predstava u ovoj kazališnoj sezoni, no to će još nekoliko dana ostati skriveno, a zasjat će punim sjajem uoči premijere sljedećeg utorka.
Darko Kovačević
Ostali ravnopravni kreatori predstave
Za uspješnost predstave nužna je suradnja i s drugim kazališnim djelatnicima, koji su ravnopravni kreatori općeg dojma predstave. Scenograf i oblikovatelj svjetla u novoj premjeri na sceni HNK-a Osijek je Osman Arslanagić, kostimografkinja je Sara Lovrić Caparin, a kostimi su izrađeni u krojačkoj radionici HNK-a pod vodstvom Zvonka Majdiša. Dekor i scenska oprema izrađeni su u radionici HNK-a Osijek pod vodstvom Željka Jurića. Koreograf plesnih točaka je Vuk Ognjenović, a vrlo važni u pripremi predstave bili su i Ivan Mokrović (prijevod teksta) i Dražen Bratulić (prepjev songova).
premijera
JE U UTORAK, 28. SVIBNJA, U 20 SATI
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike