Kultura
UMJETNIČKI PAVILJON PONOVNO PRVI

Slike ukazuju na problem hrane
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
ZAGREB


U Umjetničkom paviljonu u srijedu, 22. svibnja, svečano će biti otvorena Izložba "Neka jedu kolače?", posvećena globalnom problemu hrane. Naslov izložbe povijesna je rečenica: "Ako nemaju kruha, nek‘ jedu kolače" (francuski - qu’ils mangent de la brioche), koju je navodno izrekla francuska kraljica, supruga Luja XVI., Marija Antoaneta (petnaesto dijete i najmlađa kći austrougarskog cara i carice te hrvatskog kralja i kraljice Franje I. i Marije Terezije). Iako povjesničari smatraju da ona (iako je često pretjerivala u svom ponašanju), nikada nije izrekla tu rečenicu, baš te riječi autori izložbe Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica UP-a i Branko Franceschi, ravnatelj Galerije umjetnina Split, spretno koriste kako bi zainteresirali posjetitelje za novu izložbu, a ujedno i da na novi način ukažu na globalni problem hrane. Izložba će biti otvorena za građanstvo od 23. svibnja do 7. srpnja.


S jedne strane obilje je hrane, a s druge je glad i pothranjenost, od čega je samo u 2017. u svijetu patilo i umrlo 820 milijuna ljudi. Taj globalni problem bio je okidač za priređivanje izložbe, istaknula je ravnateljica UP-a i idejna začetnica izložbe Jasminka Poklečki Stošić na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Prva je to izložba u Hrvatskoj koja tematizira hranu u umjetnosti.
Izložba donosi 71 rad 55 umjetnika podijeljenih u sedam sekcija: "Bijeda", "Voće i povrće", "Ljudi i hrana", "Obilje", "Riba", "Meso". D.Kć.
KLASIČNI I SUVREMENI SLIKARI
Uz klasike hrvatskog slikarstva poput Vladimira Becića, Celestina Medovića, Milivoja Uzelca, Vjekoslava Karasa, Vilka Gecana, Jurja Plančića, Josipa Račića, Ive Dulčića, Marijana Trepšea i Vladimira Varlaja, bit će izložena i djela suvremenih hrvatskih autora: Slobodana Brace Dimitrijevića, Vlade Marteka, Mladena Stilinovića, Vlaste Delimar, Tajči Čekade, Ljiljane Mihaljević, Mladena Tudora, Ivana Posavca, Marija Kučere, Josipa Klarice, Zorana Marinovića, Matka Vekića, Bane Milenkovića, Matka Mijića i drugih.
Možda ste propustili...

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente