Kultura
UMJETNIČKI PAVILJON PONOVNO PRVI

Slike ukazuju na problem hrane
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
ZAGREB


U Umjetničkom paviljonu u srijedu, 22. svibnja, svečano će biti otvorena Izložba "Neka jedu kolače?", posvećena globalnom problemu hrane. Naslov izložbe povijesna je rečenica: "Ako nemaju kruha, nek‘ jedu kolače" (francuski - qu’ils mangent de la brioche), koju je navodno izrekla francuska kraljica, supruga Luja XVI., Marija Antoaneta (petnaesto dijete i najmlađa kći austrougarskog cara i carice te hrvatskog kralja i kraljice Franje I. i Marije Terezije). Iako povjesničari smatraju da ona (iako je često pretjerivala u svom ponašanju), nikada nije izrekla tu rečenicu, baš te riječi autori izložbe Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica UP-a i Branko Franceschi, ravnatelj Galerije umjetnina Split, spretno koriste kako bi zainteresirali posjetitelje za novu izložbu, a ujedno i da na novi način ukažu na globalni problem hrane. Izložba će biti otvorena za građanstvo od 23. svibnja do 7. srpnja.


S jedne strane obilje je hrane, a s druge je glad i pothranjenost, od čega je samo u 2017. u svijetu patilo i umrlo 820 milijuna ljudi. Taj globalni problem bio je okidač za priređivanje izložbe, istaknula je ravnateljica UP-a i idejna začetnica izložbe Jasminka Poklečki Stošić na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Prva je to izložba u Hrvatskoj koja tematizira hranu u umjetnosti.
Izložba donosi 71 rad 55 umjetnika podijeljenih u sedam sekcija: "Bijeda", "Voće i povrće", "Ljudi i hrana", "Obilje", "Riba", "Meso". D.Kć.
KLASIČNI I SUVREMENI SLIKARI
Uz klasike hrvatskog slikarstva poput Vladimira Becića, Celestina Medovića, Milivoja Uzelca, Vjekoslava Karasa, Vilka Gecana, Jurja Plančića, Josipa Račića, Ive Dulčića, Marijana Trepšea i Vladimira Varlaja, bit će izložena i djela suvremenih hrvatskih autora: Slobodana Brace Dimitrijevića, Vlade Marteka, Mladena Stilinovića, Vlaste Delimar, Tajči Čekade, Ljiljane Mihaljević, Mladena Tudora, Ivana Posavca, Marija Kučere, Josipa Klarice, Zorana Marinovića, Matka Vekića, Bane Milenkovića, Matka Mijića i drugih.
Možda ste propustili...

OSJEČKI UČENIK U PROJEKTU EUROPEAN SPIRIT YOUTH ORCHESTRA

Gustav Kujundžić: Kroz ovakve se projekte razvijamo i rastemo

2. FESTIVAL MLADOG TEATRA U BALAMA

Učit će kako razviti umjetničku osobnost

35. GODINA ZAVIČAJNOG MUZEJA SLATINA

Što kustosi u muzeju rade tri i pol desetljeća

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČANI USPJEŠNO ZAVRŠILI MINI TURNEJU

Nezaboravak - u Bugojnu doslovce dojurili, odjurili i pobijedili

2

FESTIVAL ORGULJE SV. MARKA

Ante Knešaurek izvodi Bacha i Buxtehudea

3

KAZALIŠTE VIROVITICA I DALJE OSVAJA VRIJEDNE NAGRADE

Draško Zidar najbolji je glumac festivala u Strumici