Osijek
DIGITALIZACIJA TURIZMA

Pointers nudi smart rješenja za turizam na globalnoj razini
Objavljeno 22. svibnja, 2019.
Partnerstvo s Gaussom donosi im tim programera, uz koje Pointers može postati svjetska turistička platforma

Nakon što ju je EU-Startups.com, ugledni portal koji analizira europsku poduzetničku scenu, uvrstio na listu od deset najperspektivnijih domaćih startupa, osječka tvrtka Pointers već je napravila novi korak k stvaranju smart rješenja za turizam, i to na globalnoj razini. Naime, ova tvrtka, osnovana tek 2015. godine, smatra se pionirom u procesu digitalizacije hrvatskog turističkog sektora, a sada je u kontekstu svoje aplikacije nedavno potpisala i partnerski ugovor s renomiranom osječkom IT tvrtkom, Gauss Development, čime je projekt Pointers dobio snažan tim za razvoj softvera, pa već početkom srpnja, tijekom turističke sezone, planira predstaviti i nove funkcionalnosti u obliku proširene stvarnosti.

- Kada govorimo o smart turizam rješenju, ono koristi umjetnu inteligenciju kako bi obuhvatilo nekoliko segmenata, stvarajući pritom održiv gospodarski sektor. Naime, spaja se turizam kao grana koja raste i troši, dobiva se novac od potrošača, a u istom se trenutku povezuju proizvođači, djelatnici u turizmu i cjelokupnom gospodarstvu koji moraju zadovoljiti tu potrošnju. Riječ je o individualno prilagođenim turističkim paketima, jer je poznato da platforme poput TripAdvisora i Airbnba dokazuju da se turizam razvija u smjeru individualizma, kako bi se približio zahtjevnim mladim potrošačima u potrazi za jedinstvenim iskustvom destinacije - objašnjava Krunoslav Weinpert, osnivač tvrtke Pointers.

Upravo zato Pointers preko istoimene mobilne aplikacije i web-stranice, kroz opsežnu bazu podataka svojih digitaliziranih destinacija, korisnicima približava ponudu avionskih linija, hotela, restorana, aktivnosti i događaja na četiri svjetska jezika, kombinirajući online alate poput društvenih mreža, GPS lokacija, videosadržaja i fotografija, te sve popularnijih uradaka virtualne i proširene stvarnosti.

- Do sada smo digitalizirali 70 posto jadranske obale, cijeli grad Osijek, općinu Bilje i okolicu, dok ove godine nastavljamo taj postupak u cijeloj Slavoniji kroz određene projekte, pa se nadamo boljoj suradnji s turističkim zajednicama. S druge strane, nakon nedavnog izlaganja na svjetskom turističkom sajmu ITB u Njemačkoj, otvorili smo i Pointersovu tvrtku sa sjedištem u Berlinu, koja trenutno vodi pregovore za digitalizaciju njemačkog turističkog sektora. Naposljetku, nedavno nas je u Osijeku posjetio i ambasador Južnoafričke Republike iz Budimpešte, jer je ta afrička država, uz Malavi, ozbiljno zainteresirana za suradnju s Pointersom, kako bi kroz digitalizaciju postavila temelje za razvoj turističkog sektora - otkriva Weinpert, podsjećajući kako je osječka tvrtka u pregovorima i za izlazak na američko tržište, dok je veliki interes za suradnjom pokazao i Iran.

"Nije dovoljno samo napraviti digitalizaciju turističkog sektora neke države, nego treba stvoriti i digitalnu destinacijsku menadžment kompaniju, kako bi se ostvarila održivost u stvaranju ponude i punjenju kapaciteta. Da bismo dokazali da za time postoji potreba i u RH, u ožujku smo u Slavoniju doveli pun autobus njemačkih turista, a s takvim turističkim aranžmanima želimo nastaviti i tijekom cijele godine u Slavoniji i na Jadranu", zaključuje Krunoslav Weinpert, ponavljajući kako će partnerski ugovor s Gauss Developmentom i osnivanje digitalne destinacijske menadžment kompanije podignuti Pointers na višu razinu, jer uz bolju turističku platformu već sada ima potpisane ugovore sa zračnim lukama iz Zadra, Splita, Dubrovnika, Pule i Rijeke, koje će puniti čarter letovima iz Njemačke u predsezoni i posezoni 2020. godine.

Marko Mandić
APLIKACIJA ZA BRITANSKE TVRTKE
Veliku novu zanimljivost nudi Pointers aplikacija, jer je izlaskom na njemačko tržište tvrtka procijenila da postoji neobična zainteresiranost.

- Uoči Brexita, a u suradnji s našim njemačkim partnerima, tvrtkama iz Velike Britanije u Pointers aplikaciji otvorili smo jedan paket koji pomaže u relokaciji poslovanja u Njemačku - otkriva osnivač Pointersa, napominjući da je ovaj potez podržalo i britansko veleposlanstvo u Njemačkoj.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana