Osijek
OSJEČKI HDZ UPOZORIO:

Alarmantno stanje u gradskim vrtićima
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Gradski odbor osječkog HDZ-a održao je jučer konferenciju za novinare u stranačkim prostorijama u Lučkom prilazu na kojoj je iznio kritiku na račun, kako kažu, alarmantnog stanja u osječkim vrtićima.

Podsjetio je tom prilikom Ivan Radić, predsjednik osječkog HDZ-a, na činjenicu da su mnogi roditelji, nakon što su podnijeli zahtjeve za upis njihovih mališana u vrtić, nedavno ostali neugodno iznenađeni činjenicom da u osječkim vrtićima neće biti mjesta za čak 104 djeteta, istaknuvši kako takva situacija nikako nije smjela iznenaditi i gradsku vlast, odnosno da je ona propustila poduzeti mjere kako bi spremno dočekala ovogodišnje upise.

- S obzirom na to da smo i prošle godine imali isti problem, ali u mnogo manjoj mjeri, to je gradskoj upravi morao biti putokaz što očekivati od ove godine. Da stvar bude gora, ove godine ne da nisu osigurali dodatne kapacitete nego su i postojeće smanjili za dva mjesta, sa 790 na 788, stoga se pitamo kakvu to natalitetnu politiku vodi gradska vlast, koju poruku šalje našim najmlađim sugrađanima i mladim obiteljima koje imaju ili planiraju imati djecu? Siguran sam da je to loša i promašena politika, politika neorganiziranosti, stihije i, čak bih rekao, nerazmišljanja - oštar je bio Radić.

Istaknuo je čelni čovjek gradskog HDZ-a i da je kod planiranja mreže dječjih vrtića potrebno uzeti u obzir projekciju prirodnog prirasta stanovništva.

- Govorimo konstantno o demografiji i natalitetu, kako ljudi odlaze iz Slavonije, a nismo u stanju osigurati ni ono najnužnije kako bi olakšali djeci i roditeljima - poručio je Radić, dodavši da je Grad ovaj problem propustio riješiti na jedan vrlo jednostavan način.

- U ožujku 2018. godine Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku raspisalo je poziv pod nazivom Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja vrijednosti od 318 milijuna kuna, od čega je Grad Osijek mogao povući između 500 tisuća i 15 milijuna kuna. Poziv je zatvoren u ožujku ove godine te će se tim sredstvima dograditi ili sagraditi vrtići diljem Hrvatske, no ne i u Osijeku jer Grad nije iskoristio tu mogućnost.

Pitamo gradsku upravu zašto su Split, Zadar, Dubrovnik, Bjelovar i Solin dobili po 14, Mursko Središće 13, Prelog 11, Karlovac devet milijuna kuna, a Osijek jednu veliku nulu? - poručio je Radić za kraj. I. Alilović
Najčitanije iz rubrike