Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Menadžeri fondova podigli cijene dionica
Objavljeno 22. svibnja, 2019.
Za razliku od svjetskih burzi, na Zagrebačkoj burzi dionice su snažno porasle i podigle Crobex na najvišu razinu u 2019.

Prošlog tjedna na domaćem tržištu kapitala povećao se ukupni obujam trgovanja zahvaljujući aktivnostima fond-menadžera, koji su podigli cijene dionica. U središtu pozornosti bile su dionice: HT, Valamar Riviera, Končar elektroindustrija i Podravka. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 68,6 milijuna kuna, od čega dionicama 66,8 i obveznicama 1,8 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 13,3 milijuna kuna. To je u prosjeku 2,1 milijuna kuna, ili 18,7 posto više po trgovinskom danu nego tjedan prije. Na svjetskim burzama pozornost analitičara i ulagača bila je usmjerena na odnose SAD-a i Kine, koji su se odvijali prema principu hladno-toplo. Za razliku od svjetskih burzi, na Zagrebačkoj burzi krajem tjedna dionice su snažno porasle i podigle indeks Crobex na najvišu razinu u ovoj godini.

HT u blok-transakcijama
Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi su pale i spustile Crobex na 1840 bodova (pad za 0,1 posto). Bila je to posljedica zbivanja sa svjetskih tržišta kapitala, gdje se ulagači čekali odgovor i reakciju Kine nakon američkog podizanja carina na kineske proizvode s deset na 25 posto. Kinezi su uvođenje carina primili relativno pomirljivo dajući prednost nastavku trgovinskih pregovora. Kada je američki ministar financija Steven Mnuchin objavio vijest kako će se trgovinski pregovori između SAD-a i Kine nastaviti, cijene dionica na američkim i svjetskim burzama su porasle, što se prenijelo na europsko tržište kapitala, a potom i Zagrebačku burzu. Cijene dionica na Zagrebačkoj burzi porasle su u utorak i podigle Crobex na 1841 bod. Srijeda je donijela predah i spuštanje Crobexa na 1837 bodova (pad za 0,2 posto). U četvrtak su cijene dionica snažno porasle uz ostvarenih 12,5 milijuna kuna redovnog prometa, pri čemu je Crobex dohvatio 1850 bodova (rast za 0,7 posto), da bi u petak dohvatio 1860 bodova. To je 24 boda, ili 1,3 posto više nego na početku tjedna. Ujedno, to je najviša vrijednost Crobexa od 8. veljače 2018. godine.

Od početka godine Crobex je ostvario rast za 6,6 posto. Od 16 dionica u sastavu Crobexa pet je zabilježilo rast i osam pad cijene, a tri vrijednosnice (redovna dionica Adris grupa, Arena Hospitality Group i Zagrebačka banka- ZABA) zadržale su se na početnoj tjednoj razini. Za tjedni rast Crobexa zasluge imaju dionice iz najviše kotacije - Vodeće tržište Zagrebačke burze. Na strani tjednih dobitnika istaknula se dionica Podravka rastom cijene za 7,7 posto, na 408 kn. Znatnije tjedno povećanje cijene zabilježile su Atlanska plovidba (rast za 7,1 posto), Maistra (rast za 4,7 posto), Atlantic grupa (rast za 4,3 posto) i Končar elektroindustrija- KOEI (rast za 3,7 posto). Među tjednim gubitnicima našle su se dionice: Optima telekom (pad za 3,6 posto), Ericsson Nikola Tesla (pad za 3,5 posto) i AD Plastik (pad za 1,6 posto). Dionica HT-a bila je u središtu zanimanja fond-menadžera i njome se najviše trgovalo u blok-transakcijama. U ponedjeljak je blok-transakcija bila u vrijednosti od 2,4 milijuna kuna, pri čemu je vlasnika promijenilo 15 tisuća vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 162 kn. Stjecatelj navedenog paketa dionica bio je trezorski račun HT-a. Fond-menadžeri bili su aktivni u petak, kada je blok-transakcijom ostvareno 7,2 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 45 tisuća vrijednosnica HT-a po prosječnoj cijeni od 162 kn. Cijena dionice HT-a na kraju tjedna je dohvatila 162,50 kn, što je za 0,50 kn, ili 0,3 posto manje nego na početku tjedna.

Dionicama Končar elektroindustrije-KOEI nastavljeno je snažno trgovanje, a najviše u ponedjeljak (3,3 milijuna kuna) i utorak (3,3 milijuna kuna). Najznatniji stjecatelj dionica KOEI bio je Erste Plavi obvezni mirovinski fond B-kategorije. Povećana potražnja za dionicama KOEI podigla je cijenu u petak na 695 kn (tjedni rast za 3,7 posto).

Skupština Atlantic grupe
Dionicama Podravke snažno se trgovalo u utorak (1,7 milijuna kuna) i četvrtak (1,9 milijuna kuna) u redovnom prometu. Stjecatelj većeg dijela dionica Podravke bio je Erste Plavi obvezni mirovinski fond B-kategorije, koji je s povezanim društvima preskočio granicu od deset posto vlasništva u koprivničkoj tvrtki. Zaključna cijena dionice Podravka dohvatila je u petak 408 kn, ostvarivši tjedni rast za 7,7 posto. Dionice Atlantic grupe privukle su pozornost ulagača nakon objave poziva za redovnu skupštinu koja će se održati 27. lipnja ove godine. Dioničari Atlantic grupe na skupštini će odlučivati o isplati 32 kn dividende po dionici. Pravo na dividendu imat će dioničari upisani u knjigu dionica na dan 4. srpnja. Vijest je podigla cijenu te dionice na 1200 kn (tjedni rast za 4,3 posto). Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, povećana je u petak na 113,13 bodova (tjedni rast za 0,06 posto).

Autor je vlasnik dionica HT-a i Ericsson Nikola Tesla, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko Dabić
Ulagači, pratite vijesti s tržišta kapitala, tražite priliku za zaradu te budite strpljivi i oprezni u trgovanju.
Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

2

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete