Novosti
NA DAN UČITELJA 500 NAJBOLJIH DOBIT ĆE 10.000 KUNA

Nagrada motiviranim i inovativnim prosvjetarima koji grade reformu
Objavljeno 22. svibnja, 2019.

Nakon provedene ankete, javnog savjetovanja i višemjesečnog rada Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je novi Pravilnik o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgojitelja i ravnatelja osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova koji se nije mijenjao pune 23 godine.


- Svake godine odabrat će se najuspješniji odgojno-obrazovni radnici, ove godine njih 500, a svaki će se od njih na Dan učitelja za svoja postignuća nagraditi novčanim iznosom od 10.000 kuna (bruto). Ove godine u proračunu je za najbolje osigurano pet milijuna kuna - priopćilo je u utorak Ministarstvo. Ministrica Blaženka Divjak kazala je kako se time prvi put u Hrvatskoj uvodi sustavno nagrađivanje učitelja, i to u dvjema mjerama.


- Druga mjera, koja je već u tijeku, provodi se u obliku javnog natječaja za prijavu inovativnih metodičkih preporuka, a za najbolje autore koji sukreiraju kurikularnu reformu osigurano je 20 milijuna kuna iz ESF-a - istaknula je ministrica. Prvi takav javni natječaj Ministarstvo zaključuje za tri dana, a novi će se raspisivati sve dok se ne iskoriste predviđena sredstva, odnosno najkasnije do 31. prosinca.


- Vjerujem da je ovo sjajna prilika za izvrsne i motivirane učitelje koji više neće biti puki entuzijasti jer nagrađujemo one najbolje koji iskaču iz prosjeka i svojom motivacijom, inovativnošću i znanjem grade reformu - kazala je Divjak.


Kriteriji izvrsnosti za koje će se najbolje nagraditi uključuju: prenošenje iskustava i primjera kolegama u obliku radionica, predavanja i edukacija, objavljivanje stručnih članaka, rad s djecom s teškoćama i darovitom djecom i drugo.
Pravilnikom se uvodi i sustavno nagrađivanje odgojno-obrazovnih radnika koji sudjeluju u eksperimentalnim programima. Najbolje će odabrati Povjerenstvo za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika čiji se članovi biraju iz redova učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgojitelja i ravnatelja ili osoba izabranih u znanstveno-nastavno, umjetničko-nastavno, znanstveno ili nastavno zvanje. Prijave su otvorene do 30. lipnja. J.Pejaković
Divjak: Vjerujem da je ovo sjajna prilika za izvrsne učitelje koji više neće biti puki entuzijasti