Regija
MATURANTSKE MAJICE I NATPISE ZAMIJENILI PREGAČAMA

Kuhari i konobari novac za kupnju majica potrošili za pečenje kolača
Objavljeno 22. svibnja, 2019.
BELI MANASTIR

Danas će još jedna generacija maturanata završiti jedno važno životno razdoblje - srednjoškolsko obrazovanje. Jedni će upisati fakultete, drugi odmah pokušati naći posao, treći tavoritina Zavodu za zapošljavanje… Već generacijama maturante uoči završetka škole muče isti problemi. Izabrati, primjerice, boju majica koje će nositi posljednjeg dana škole ili osmisliti natpis na njima. No pokazalo se da takav problem nemaju svi. Kuhari i konobari belomanastirske Druge srednje škole, naime, odlučili su se za pregače, a za novac koji bi dali za nabavu i ispisivanje majica kupili su namirnice od kojih su ispekli kolače. Htjeli su ih darovati korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, ali im to nije pošlo za rukom zbog nekih zakonskih odredbi o unosu namirnica u Dom. Ipak, ostali su u belomanastirskom "staračkom domu" te kolače darovali tamošnjim zaposlenicima.

- Iz iskustva znam da se uoči završetka škole znaju događati čak i svađe oko izbora majica odnosno natpisa. Zna se dogoditi da ti natpisi budu neprimjereni, čak i vulgarni. Stoga sam im predložila da imaju pregače a za novac kupe potrebne namirnice i ispeku kolače - priča Biljana Horvat, razrednica trećeg (završnog) razreda Druge srednje škole Beli Manastir, zanimanje kuhar/konobar. Svi učenici (njih 22) ideju su objeručke prihvatili i prionuli na kupnju namirnica.

- Gotovo cijeli dan u školskom su praktikumu pekli kolače i danas (jučer, nap.a.) darovali ih djelatnicima Doma za starije i nemoćne - kaže Horvat, žaleći što još jedna dobra kuharsko-konobarska generacija napušta njihovu školu. Nažalost, dodaje, većina će ih, u potrazi za poslom, napustiti i Baranju.

- Znam to iz iskustva. Sretna sam što gotovo svi relativno brzo nađu posao, ali ujedno i nesretna što ih velika većina raditi počinje stotinama kilometara dalje - ističe. Da je riječ o uspješnoj generaciji, potvrđuju i nagrade koje su tijekom školovanja osvajali. Dino Palko iz Torjanaca, primjerice, osvojio je četvrto mjesto na međužupanijskom školskom natjecanju - Gastroshow u Vukovaru. Pripremao je toplo predjelo (kaneloni s domaćim tijestom), glavno jelo (punjeni goveđi odrezak) i desert (tart od jabuka). Kuhanje je, tvrdi, zavolio od malih nogu, kada je često zavirivao u mamine i bakine lonce, pa se tako i odlučio za ovo zanimanje. I on je jedan od mnogih koji će napustiti Baranju. Već početkom lipnja, naime, odlazi na Cres, gdje je dobio posao u jednom restoranu. Kao kuhar. Želja mu je napredovati, zaposliti se u hotelu i naposljetku otvoriti vlastiti restoran. Mana mu je, u šali dodaje njegova razrednica, što je, premda odličan kuhar - premršav. U tajne zanata uvodi ih Arijana Anočić, profesorica stručnih predmeta. Prenosi im znanja o namirnicima i začinima, njihovim svojstvima, podrijetlu, načinu pripreme, sastavljanju jelovnika…

- Oni koji prate nastavu i vole kulinarstvo, sigurno će dobiti posao u struci. Činjenica je da su kuhari traženi, pa im posao ne bi trebao biti veći problem - kaže profesorica Anočić, prisjećajući se niza svojih učenika, među kojima i jednog koji je školovanje počeo s mnogo različitih problema, a koji je sada šef hotelske kuhinje.

Ivica Getto
121

belomanastirski maturanat danas će zaplesati quadrillu
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike