Regija
MIROSLAV CENTNER, JEDAN OD RIJETKIH SOKOLARA

U dvorištu u Tompojevcima sunča se - Harrisov jastreb
Objavljeno 22. svibnja, 2019.
Ženka jastreba ima tek 11 mjeseci, teži 950 grama, i još čeka svoj prvi "pravi" lov
TOMPOJEVCI



U dvorištu obiteljske kuće Miroslava Centnera u Tompojevcima, negdje pri kraju tog sela u vukovarskom kraju, nesvakidašnji prizor - na stalku za ptice mirno, no ne baš i bezopasnog izgleda unatoč težini od tek 950 grama, sunča se - jastreb! Mlada je to ženka jastreba kojoj je tek 11 mjeseci. Za svoju će pticu grabljivicu Centner reći da je američki Harrisov jastreb (Harris Hawk), kojoj eto, igrom slučaja, još nije nadjenuo ime. Djeca supružnika Centner od milja je pak zovu Nikol.


- Ptici to ništa ne znači, ne odaziva se - u šali će Miroslav koji je "u lov išao s djedom otkako je prohodao" i lovac je s 23 godine lovačkog staža i ispitom položenim čim je napunio 18 godina, a u sokolarenju je aktivan posljednje dvije godine. Taj 42-godišnjak zaljubljenik je u svoje hobije, dok je profesionalno u zaštitarskoj branši. Član je Lovačkog društva "Jelen" u rodnom mu Đakovu.


- U cijeloj Slavoniji ima možda desetak aktivnih sokolara, a osnovali smo Lovačko-sokolarsku udrugu "Sv. Bavon", po svecu zaštitniku sokolara, i ima sjedište u Slavonskom Brodu - kazuje Centner koji je tako i "ušao" u priču sokolarenja. U najistočnijoj županiji Miroslav je jedini sokolar, a samo jedan je i u Osijeku.


- I ranije sam želio nabaviti pticu, no nisam imao od koga učiti - dodat će, i spomenuti kako je sokolaranje u Hrvatskoj sada "u usponu" pa je 2018. godine održan u Laslovu i međunarodni skup sokolara, s 57 ptica - sokolova, jastrebova, orlova - a lovni dan bio je bez oružja, išli su s lovcima samo psi i ptice.


- Svaki sokolar ima svoj lov, pusti psa da nađe i "podigne" divljač, pas stane i pusti pticu da "odradi". Ptici se skine kapica, ona odlazi na svoju lovnu visinu i onda se obrušava na plijen - opisuje Centner i iznosi zanimljiv podatak da, primjerice, sokol u lovu na plijen postiže brzinu od 280 km/h. Jastreb, reći će, u lov kreće s ruke, s rukavice.


- Ili može slijeđenjem, pusti ga se, on odleti na drvo i prati psa, i kada pas stane, jastreb se pripremi za napad i sjuri se na zeca, fazana, patku, trčku, prepelicu... Ulovi divljač, i kandžama je drži - opisat će. Za orlove, kojih međutim slavonski sokolari nemaju i zapravo nema ih do Zagreba, kaže da love bez pasa, i to čaglja, lisicu, srnu...


- Tko ima sokola da lovi, to je vrh sokolarstva. Ja sam krenuo s jastrebom jer je lakše, za početnika, od jastreba napraviti lovnu pticu. Nauči na rukavicu i vraća se - kaže Miroslav Centner, čija ptica grabljivica ima "svoje papire, prsten i broj" i stigla je u Tompojevce iz Šibenika, iz umjetnog uzgoja od registriranog uzgajivača, jer su u prirodi, podsjeća, sve ptice grabljivice zakonom zaštićene.


Za sokolarenje bi se moglo reći da je elitni dio lovstva. Do prije dvije godine, kazuje Miroslav, sokolara na istoku Slavonije uopće nije bilo, a sada je on osamdeseti u Hrvatskoj s položenim sokolarskim ispitom. Gdje god se pojave sokolari, njihove su grabljivice prava atrakcija. Njegov pak jastreb u "pravom" lovu nije bio, ali zato s vlasnikom redovito vježba, po sat-dva dnevno.


- Grabljivica ne lovi zato što voli mene, već je to nagon za preživljavanje. Zato u lov ide gladna, mada to možda grubo zvuči, jer sita ne sluša. Kad se vrati na rukavicu, dobije svoju hranu, a ulovljeni plijen sprema se u sokolarsku torbu, što je razlika od lovaca koji odstrijeljenu divljač kače za visak. Ptica reagira na sve što se miče pa sokolar ima "siromašnu" opremu - rukavica, prsluk, torba, ptica - kazuje Miroslav, koji je za svoju mladu ženku jastreba, koju hrani prepelicama što ih sam uzgaja u dvorištu u kojem su i zečevi, kunići, fazani, kokoši...., nabavio i mladog psa za zajednički lov, epanjel bretona imenom Ferni.
U dvorištu Centnerovih još su četiri lovačka psa, bretoni i oštrodlaki jazavčari, Ari, Alma, Brik i Ben. Dok Miroslav često ide u lov po cijeloj Hrvatskoj, i ponosan je na svoje trofeje, njegov je jastreb sada u fazi mitarenja, a potom će i u svoj prvi lov. Sva je oprema, od prave kože, spremna. Ako zdravlje posluži, jastreb poživi i 20-ak godina. Više od lova sokolara Miroslava međutim zanima biološka zaštita odnosno rastjerivanje vrana i golubova iz urbanih sredina - a Vinkovci i Osijek imaju velik problem - uz pomoć svoje ljubimice Nikol.


Sanja Butigan
Možda ste propustili...

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike