Novosti
EUROPSKI IZBORI: SDP POTROŠIO NAJVIŠE, HDZ BEZ DONACIJA

Lovro Kuščević: HDZ za potrebe ove kampanje niti je tražio niti primio donacije
Objavljeno 21. svibnja, 2019.

Od moguća četiri milijuna, na dosadašnju promidžbu za Europske izbore, najviše je, 2,6 milijuna, potrošio SDP, slijedi HDZ s milijun i pol, te Amsterdamska koalicija, koja je potrošila nešto manje od 1,2 milijuna, pokazuju izvješća koja je u ponedjeljak na svojim mrežnim stranicama objavilo Državno izborno povjerenstvo.


Promidžbeni troškovi liste Bandićeve stranke iznose 960 tisuća kuna, HNS-ove, koju nosi međimurski župan Matija Posavec, 688 tisuća kuna, Mostove 653 tisuće kuna. Pupovčev SDSS je na promidžbu potrošio 554 tisuće, Živi zid 316 tisuća, Čačićevi reformisti 309 tisuća, Pametno 208 tisuća kuna. Dvije nezavisne liste, koje nose Marijana Petir i Mislav Kolakušić, potrošile su 47 tisuća, odnosno 21 tisuću kuna. Neovisni za Hrvatsku na promidžbu su potrošili 75 tisuća kuna, lijeva Politička platforma Možemo! 52.500, SNAGA 42 tisuće, Start Dalije Orešković 27 tisuća, a Hrvatski suverenisti 19.500.


Izborni su sudionici objavili i izvješća o cijeni za medijsko oglašavanje te o primljenim donacijama. HDZ je izvijestio da nije imao donacija, SDP-u su donatori uplatili 26 tisuća kuna, Mostu 21 tisuću, Živom zidu 20.500 kuna, a Bandićevoj listi gotovo 520 tisuća kuna. Stranke, koalicije i nositelji nezavisnih listi ova su izvješća bili dužni dostaviti sedam dana prije izbora koji se održavaju 26. svibnja, no pravu sliku o njihovim izbornim troškovima i donatorima dat će tek završna financijska izvješća koja moraju dostaviti do 25. lipnja.


Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević rekao je novinarima kako HDZ za potrebe kampanje nije tražio niti primio ikakve financijske donacije. "Financije stranke su se konsolidirale, imamo konstantne prihode od članarina i tijela u kojima naši vijećnici i saborski zastupnici obnašaju svoju dužnost. Niti smo se trudili niti je potrebno u ovom trenutku prikupljati donacije jer iz svojih redovitih prihoda financiramo našu kampanju", rekao je Kuščević. Na pitanje kako to da su za promidžbu za Europske izbore potrošili 1,5 milijuna kuna, a SDP je za tu svrhu potrošio 2,6 milijuna kuna, Kuščević je odgovorio kako to pokazuje da bolje gospodare i javnim, a tako i stranačkim novcem. Procijenio je i da će do kraja kampanje HDZ potrošiti oko 3,95 milijuna kuna.


Nikola Grmoja (Most nezavisnih lista) izjavio je kako ne vjeruje izvješćima o troškovima izborne kampanje za europarlamentarne izbore, smatra da HDZ-ovi troškovi nisu transparentno prikazani. Most je prikazao svaku utrošenu kunu i ne misli potrošiti više od 1,5 milijuna kuna, koliko je bio predviđeno starim zakonom, dok je novi zakon ta sredstva povećao na četiri milijuna kuna, protiv čega su se Mostovi zastupnici borili 39 sati u Saboru, ustvrdio je Grmoja. Na primjedbu da je, prema izvješćima, SDP za kampanju potrošio više nego HDZ, Grmoja je rekao da SDP ima dosta jumbo plakata i TV spotova, ali on ne vidi kako HDZ u tome zaostaje i nije mu jasno o čemu se tu radi. Također je nevjerojatno da u HDZ-u nisu uopće primili donacije, da im nisu potrebne niti su ih tražili, pa je očito da se financiraju crnim novcem iz crnih fondova, kaže Grmoja.


Davor Bernardić, predsjednik SDP-a je na pitanje novinara je li točna informacija da je njegova stranka za predizbornu kampanju potrošila 2,6 milijuna kuna, rekao kako su to tek privremeni rezultati te da će stvarni troškovi biti vidljivi nakon izbora. "Hoće li sve stranke to prikazati, vidjet ćemo. Što se SDP-a tiče, budite sigurni da će kod nas svaka kuna do zadnje lipe biti prikazana transparentno", zaključio je Bernardić.
Izborni sudionici izvješća dostavljaju unosom u DIP-ov informacijski sustav, što je novost u odnosu prema dosadašnjim izborima kada su takva izvješća slali papirnato. Osim te, novost je i da izvješća više ne moraju objavljivati na svojim mrežnim stranicama. Zahvaljujući novom sustavu, sva će izvješća biti javno dostupna na jednom mjestu, DIP-ovoj mrežnoj stranici. Izbornim sudionicima koji zaborave na rokove ili na propisani način ne dostave izvješća, može se obustaviti isplata naknade troškova izborne promidžbe. Na izborima za Europski parlament sudjeluju 33 liste, dvije nezavisne i 31 stranačka, te 396 kandidata, između kojih će se izabrati 12 hrvatskih zastupnika.
HINA/D.Pav.
SDP je dosad potrošio 2,6 milijuna kuna, a od donacija je stiglo 26 tisuća kuna