Regija
SJEĆANJE NA POGINULE

27. obljetnica pogibije petorice branitelja
Objavljeno 20. svibnja, 2019.
ORAHOVICA/VELIKI RASTOVAC - U organizaciji udruge HVIDR-e Orahovica, Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ i Udruge branitelja općine Crnac, obilježena je 27. obljetnica pogibije petorice branitelja: Miroslava Međimurca, Vlade Golika, Josipa Klobučara, Zdravka Kevčića i Karla Stojakovića, koji su mučki ubijeni iz zajede u Modriči. Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja u središtu Orahovice, odakle je i krenuo memorijalni maraton Orahovica - Veliki Rastovac, koji je u dionici od 19 kilometara otrčalo 20-ak trkača iz gotovo cijele kontinentalne Hrvatske, dok je iz Crnca do Velikog Rastovca išla memorijalna hodnja branitelja. Nakon obilaska grobnih mjesta, u središtu Velikog Rastovca, ispred spomen-obilježja Vladi Goliku i Josipu Klobučaru održan je komemorativni skup kojemu su nazočili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda brigadir Filip Aračić, saborska zastupnica i gradonačelnica grada Orahovice Ana-Marija Petin, ratni zapovjednik 2. Bojne 132. brigade Orahovica–Našice, pukovnik Ivan Husnjak, predsjednik UDVDR-e Modriča i pripadnik ratne 105. brigade HVO-a Mato Marić, i mnogi drugi.


Nazočne je pozdravio predsjednik Udruge branitelja općine Crnac i sudionik akcije u Modriči Siniša Horvat, a zatim je o događajima pri pogibiji petorice hrvatskih branitelja govorio njihov zapovjednik Ivan Husnjak. Nazočnima se obratio i načelnik Općine Crnac Mato Damjan, a na kraju se obratio i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Filip Aračić.


- Dok god smo živi dužni smo poštovati njihovu žrtvu. Hvala svima koji ste došli u ovako velikom broju odati dužno poštovanje ovoj hrabroj petorici branitelja i što su posebno ovoj djeci prenijeli istinu o Domovinskom ratu - rekao je Aračić.
U sklopu obilježavanja postavljena je izložba ratnih fotografija u Domu Kulture u Zdencima, a u Orahovici je održana književna večer. V.Grgurić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike