Regija
ETNOLOŠKI CENTAR BARANJSKE BAŠTINE

U tri godine ECBB obišlo gotovo osam tisuća posjetitelja
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Za treći rođendan Centra organizirani su brojni sadržaji - etno revija, Borba umjetnika, nastupi KUD-ova...
BELI MANASTIR - Brojnim kulturno-zabavno-edukativnim sadržajima tijekom dva dana Etnološki centar baranjske baštine (ECBB) obilježio je svoj treći rođendan.Sve je počelo u subotu, školom izrade i svirke na tradicijskim i primitivnim puhačkim instrumentima, u sklopu koje je održana interaktivna radionica izrade trščanih svirala diplica i piska s jednostrukim udarnim jezičkom. Etnoizložbom predstavili su se mladi baranjski umjetnici (BUM), koji su u večernjim satima, na ‘‘isturenom punktu‘‘ u caffe baru Lymmar organizirali BUM-ov after vinil party uz glazbu s gramofonskih ploča. Nedjelja je pak bila još sadržajnija. Program je počeo Etno modnom revijom, tijekom koje su svi posjetitelji mogli vidjeti autohtone baranjske nošnje (šokačke, mađarske, srpske…), ali i suvremenu odjeću s elementima baranjskih nošnji.

- Osnovni je cilj etnomodne revije prenošenje bogate baranjske tradicije i običaje te ljubav prema starinama na mlađe generacije - istaknula je voditeljica ECBB-a, Jasmina Doboš, uoči izlaska prvih etnomodela u amfiteatar Etnološkog centra. Modnoj reviji prethodio je nastup jedinog baranjskog gajdaša, Filipa Golubova, a ‘‘vanjski‘‘ dio programa završen je nastupima HKUD-a Beli Manastir, MKUD-a Diofa (Darda), SKUD-a Jovan Lazić i MKUD-a Talicska. Posjetitelji su se tada preselili u konferencijsku dvoranu Etnološkog centra, gdje je - drugi put u Hrvatskoj, a premijerno u Baranji - održana Borba umjetnika. Dio programa bilo je i predstavljanje rezultata projekta Pokretne slike umjetnosti i kulture PRONI centra. Završni dio ‘‘rođendanske proslave‘‘, dakako, bilo je uživanje u bogatoj baranjskog enološkoj i gastronomskoj ponudi.

- Nadam se da su svi posjetitelji, ali i sudionici, kući otišli prepuni dojmova - kazao je Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranje, koja upravlja Etnološkim centrom baranjske baštine. Podsjetio je kako je ECBB u protekle tri godine posjetilo gotovo 8000 posjetitelja, čime je dokazana njegova svrsishodnost. Tvrdi kako gosti koji stižu s raznih strana ne skrivaju oduševljenje viđenim.

- Čini mi se da je malo sličnih objekata koje je za relativno kratko vrijeme posjetilo toliko posjetitelja - kaže Perkušić.

Kako je još prilikom otvaranja istaknuto, ECBB je Baranja u malom, budući da se u njemu može vidjeti što su Hrvati, Srbi, Mađari, Nijemci i ostali godinama stvarali.

Tome u prilog ide stalni izložbeni prostor smješten u nekoliko prostorija, ali je, prije svega, riječ o objektu koji nudi i niz drugih mogućnosti. U posljednje vrijeme gotovo da se ne može zamisliti belomanastirska manifestacija a da se ne održava u Etnološkom centru baranjske baštine, bilo da je riječ o kulturnom, zabavnom, gastronomskom, političkom ili nekom drugom događanju. Etnološki centar ujedno je postao drugi dom brojnim belomanastirskim i baranjskim udrugama, koje u njemu prezentiraju svoje aktivnosti. Inače, u projektu je zadano kako je u prve tri godine od početka rada planirano pet tisuća posjeta, što je ostvareno već nakon godinu dana rada.

Ivica Getto
Borba umjetnika - virtualno crtanje
Sudionici Borbe umjetnika (većinom studenti osječke Akademije za umjetnost i kulturu) nadmetali su se u virtualnom crtanju zadanih tema.

- Borba umjetnika projekt je studija Culex i do sada je održana samo jedna takva borba. Sudionici, dvoje po dvoje, slikaju na zadanu temu, tako da međusobno ne vide što rade, dok publika može vidjeti nastajanje obaju uradaka. Komisija prosuđuje koji će natjecatelj nastaviti natjecanje, a koji ispada - objasnio je Mario Milić-Vučak, jedan od organizatora Borbe umjetnika.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike