Regija
REKONSTRUKCIJA SREDIŠNJEG VINKOVAČKOG PARKA

Izgrađeni su i temelji nove
fontane na mjestu stare
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
VINKOVCI - Trg bana Josipa Šokčevića sliči velikom gradilištu jer je u punom jeku temeljita obnova središnjeg vinkovačkog parka, nastalog krajem 18. stoljeća, a usred tog gradilišta ovih se dana u punom sjaju pokazalo Sveto Trojstvo, podignuto 1845., obnovu kojeg čeka "završni glanc".Davor Mecanović, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Grada Vinkovaca, podsjeća kako se radovi na obnovi Svetog Trojstva, provedeni na temelju Elaborata o konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Vukovaru, ovih dana privode kraju.

- Ovi zahtjevni radovi provođeni su u dvije etape. Prvo je izrađena replika skulpture Boga Oca, Isusa Krista i Duha Svetoga. Nakon toga pristupilo se obnovi ostatka kipa, koja je sada, vjerujem, na radost svih Vinkovčana, završena. Time će završiti potpuna i cjelovita obnova tog spomenika, po kojemu su Vinkovci prepoznatljivi, što će, vjerujem, znatno pridonijeti općoj slici kulturno-povijesne cjeline u središtu Vinkovaca, koja je sa sačuvanim ostatcima materijalne kulture jedna od vrjednijih urbanističkih cjelina na prostorima Slavonije. Važno je napomenuti i kako je obnovu spomenika sufinanciralo Ministarstvo kulture s 250.000 kuna, a ostatak troškova financirao je Grad Vinkovci - kaže Mecanović. Dodaje kako ovog tjedna planiraju završetak radova na uređenju kamenog stubišta oko kipa, čišćenje kamenih stupova i kovanoga lanca te završnu zaštitu.

Izgrađeni su i temelji nove fontane na mjestu gdje je bila ona izgrađena 60-ih godina prošlog stoljeća, a fontana-vodoskok obnovljena je 1987., kada je temeljito rekonstruiran park i tada je to postalo mjesto okupljanja mladih i djece. Nakon Domovnskog rata, na inicijativu Udruge udovica i Udruge roditelja poginulih branitelja, fontana je obnovljena i obogaćena skulpturnom kompozicijom "Hrvatska ruža" vinkovačkog umjetnika Ivana Križanca. Unutar fontane, obložene kamenim pločama, postavljeno je spomen-obilježje stradalima u Domovinskom ratu. U središtu je brončana figura visine 2,8 metara, oko koje je sedam manjih skulptura – pupoljaka, koji predstavljaju život, smrt, borbu i pobjedu kao neizbježne elemente života.

U proteklih 19 godina došlo je do oštećenja kamenih obloga i instalacija pa je, kažu u Upravnom odjelu komunalnog gospodarstva i uređenja grada, u sklopu priprema za obnovu parka odlučeno da će sanirati i rekonstruirati i fontanu. Skulpture su privremeno uklonjene i nakon čišćenja i restauriranja bit će vraćene, a postolje i krug fontane potpuno su razgrađeni i uklonjeni, ali će nova fontana, čiji se temelji već naziru, zadržati dimenzije, geometriju i položaj u prostoru. Predviđena je modernizacija vodoskoka i rasvjete.

Kako će sve to izgledati, Vinkovčani će moći vidjeti najkasnije do početka srpnja, za kada je najavljen završetak radova. Vinkovčani s velikim zanimanjem prate radove, jer, iako je gradilište ograđeno željeznom mrežom, može se vidjeti sve što se radi, čak i ući na gradilište.

Miroslav Flego
BIO JE Dopušten ulazak u gradilište
Radovi su tako organizirani, ne slučajno, da su Vinkovčani uvijek mogli ući na gradilište ne smetajući radnicima. Prvo su radili ispred Muzeja i Općinskog suda, a središnja je staza bila otvorena. Potom su izradili novu stazu, ispred Župnog dvora i crkve sv. Euzebija i Poliona do pješačke zone, i tek tada su počeli radovi na središnjoj i sporednim stazama.
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

Najčitanije iz rubrike