Svijet
LOKALNI IZBORI NA SJEVERU DRŽAVE

Srpska lista pobijedila na izborima na Kosovu
Objavljeno 20. svibnja, 2019.
Kandidati Srpske liste proglasili su pobjedu na lokalnim izborima za gradonačelnike u četiri općine na sjeveru Kosova s većinskim srpskim stanovništvom, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je rezultate, premda još neslužbene, potvrdom jedinstva i borbe za nacionalne interese.


"Ovo je najbolja potvrda politike jedinstva, borbe za naše vitalne nacionalne i najvažnije državne interese", rekao je u nedjelju kasno navečer Vučić u telefonskoj čestitki, obraćajući se čelnicima i pristašama Srpske liste koji su u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice proslavljali preliminarne rezultate glasovanja. Izborni proces je protekao mirno, premda je Vučić uoči izbora rekao kako očekuje da će tijekom izbora biti provokacija i incidenata jer je, kako je ustvrdio, albanskoj strani cilj oslabiti Srpsku listu i sjever kako bi taj dio Kosova, većinski naseljen Srbima, ostao nezaštićen. Izbore su, prema navodima prištinskih medija, pozdravili premijer Kosova Ramush Haradinaj i predsjednik kosovske Skupštine Kadri Veselji, uz ocjene da su građani "potvrdili institucionalni i teritorijalni suverenitet Republike Kosovo".
Direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić, pak, tvrdi kako su izbori pokazali da Beograd može izvesti faktičku podjelu Kosova. "Srbija i Srpska lista ne kriju da se ovim nije rješavalo tko će biti gradonačelnik, nego da se pokaže kako postoji utjecaj i jedinstvo Beograda s vodećim srpskim čimbenicima na sjeveru Kosova", rekao je Janjić za N1. H
Možda ste propustili...

UN O SREBRENICI 29 GODINA PREKASNO

Rezolucija ljuti Vučića i Dodika

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

Najčitanije iz rubrike