Osijek
CENTAR IZGUBIO BITKU SA ŠOPING-CENTRIMA

I posljednja se popularna
trgovina odselila s Trga
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Promet poslovnim nekretninama je živ samo glede skladišta

Iako se na trenutke činilo kako bi se u centar grada, točnije na središnji osječki trg i korzo, mogla vratiti trgovačka djelatnost, zatvaranjem posljednje trgovine u prizemlju nekadašnje robne kuće Castello na središnjem gradskom trgu čini se kako centar grada ipak nije u stanju pobijediti trgovačke centre na periferiji.

Naime, u travnju je trgovina Mango objavila kako zatvara svoju prodavaonicu na središnjem trgu, a na kojemu je djelovala gotovo 15 godina. Preselili su se, očekivano, u Portanovu. Neslužbeno doznajemo kako je ova trgovina u središtu ostvarivala iznimno dobar promet, a Mango je već prije nekoliko godina pokušao s poslovnicom u Portanovi, od koje je brzo bio odustao. No čini se kako se filozofija uprave ove franšize promijenila. Ovu su vijest najteže primile trendseterice koje rade u brojnim tvrtkama u centru grada, koje su svoje pauze najradije koristile za šoping u ovoj, jednoj od rijetkih trgovina modom u centru.

U međuvremenu se zatvorilo i nekoliko trgovina u Esseker centru. Tako u centru grada, osim poslovnica banaka i teleoperatora, sada postoje samo uredski prostori. Također, nekada atraktivan trgovački prostor uz osječku konkatedralu, gdje se godinama nalazila velika modna trgovina Magme, sada se koristi za potrebe knjižnice Muzeja Slavonije. Podsjetimo kako je u nekadašnji butik Replay, a poslije fan shop NK-a Osijek, na korzu uselilo Ministarstvo zdravstva, a prostor na uglu Trga Ante Starčevića i Županijske ulice, u kojemu se nekada davno nalazila trgovina Jugoplastike, a potom Partner banka, danas je uredski prostor CISOK-a. Prostor u pasažu prema korzu bit će nova poslovnica Hrvatske pošte, a nekadašnji IPK trenutačno prolazi veliko renoviranje za potrebe Erste banke. Nevjerojatno je da se na središnjem trgu zatvorio čak i kineski butik u prizemnom prostor. Inače, na stranici Grada Osijeka trenutačno je u ponudi 20 praznih poslovnih lokala u vlasništvu Grada, od kojih je čak šest u najužem centru.

- Ponuda je lokala u centru grada iznimno velika, ali potražnje nema. Dapače, možemo slobodno reći da je nikakva. Prodajna mjesta, kao što su butici, doživjela su krah, a danas primjerice u Nami možete iznajmiti poslovni prostor od 60 četvornih metara za najam od 1000 kuna mjesečno. U Radićevoj ulici objekt koji se nekada iznajmljivao za 2700 kuna sada se nudi za 1000 kuna i ne možemo naći najmoprimca. Onda ne treba govoriti o tome kakva je situacija s poslovnim prostorima izvan centra! Primjerice, u Vinkovačkoj ulici već tri godine neuspješno pokušavamo iznajmiti lokale u okviru jedne kuće. Jedini pomak i promet osjeti se kod skladišnih prostora u poslovnim zonama. Oni se traže i relativno brzo pronalaze zakupce. Što se tiče centra, situacija je katastrofalna već posljednjih deset godina i tu pomaka nema - komentirao je za naš list Marijan Matijević iz agencije Nekretnine Ljubek - Matijević.

Nefreteta Z. Eberhard
Šoping-centri izmišljeni u SAD-u
Prvi potpuno zatvoreni i opremljeni trgovački centar nastao je polovinom prošlog stoljeća u SAD-u kao rješenje za potrošačke i socijalne potrebe stanovnika raspršenog američkog predgrađa. Prvi je mall već u prvih nekoliko mjeseci nadmašio predviđanja ulagača od 20.000 posjetitelja na dan, a krajem 1990-ih godina Amerika je sasvim mallizirana, pa je u SAD-u bilo više trgovačkih centara nego gradova. No većina stručnjaka smatra kako dolazi doba sumraka mallova, to jest da ulazimo u postmall eru, navodeći dokaze koji potvrđuju da su trgovački centri konačno dosadili Amerikancima. Postmall era obojena je nostalgijom i vraća u prošla vremena, a riječ je o obnovi nekadašnje glavne ulice i oživljavanju američkog načina kupovanja u malom gradu. Potrošačke forme pod nazivom Main street development ili Neovillages sagrađene su simulacije ulice ili cijelih manjih naselja s ulicama, parkovima, dućanima, poštom i drugim sadržajima, sa svim njihovim obilježjima i detaljima, s jednom i isključivom namjenom – kupnjom. Nešto prema uzoru na outlet sela.
GRAD OSIJEK NUDI 20 LOKALA U CENTRU
Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike