Osijek
ISPRAĆAJ MATURANATA U SRIJEDU

Maturanti će plesati
quadrillu u podne
Objavljeno 20. svibnja, 2019.
Dožupan Ivanović: Šaljemo lijepu sliku iz Osijeka, ali zabrinjava nas drastičan pad broja učenika u našim školama

Točno 2388 maturanata iz Osijeka, Đakova, Našica, Valpova, Belog Manastira i Donjeg Miholjca ove će srijede tradicionalno, točno u podne, uz stari francuski ples quadrillu uplesati u novo razdoblje života. Osječki će maturanti potom zajedničkom milenijskom fotografijom, koju će iz Županijske ulice s ljestava i 50 metara visine snimiti fotograf Šime Strikoman, u sve krajeve Hrvatske ponovno poslati razglednicu iz Osijeka. Ove će godine svojim tijelima ispisati "LIKE”. Norijada se seli zatim na lijevu obalu Drave, gdje će maturante kod katakombi zabavljati DJ Tac i Dj Roso, a na sve će budnim okom paziti dežurne službe.

Projekt "Ispraćaj maturanata” Osječko-baranjska županija organizira petnaestu godinu zaredom. Do sada je Županija izdvojila oko tri milijuna kuna – ove godine 200.000. Slažu se svi, riječ je o hvalevrijednom projektu, a istaknula je to i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu OBŽ-a Sandra Filipović na jučerašnjoj konferenciji za novinare u HNK-u, gdje je uz zamjenika župana Gorana Ivanovića te Domagoja Jukića iz agencije Koncert d. o. o., zadužene za tehničku realizaciju, najavila ovogodišnji program ispraćaja maturanata.

- Dobra je to priča kako ih animirati posljednji dan kada izlaze iz škole a da se ne prepuste nemilim situacijama. Do sada je plesalo više od 40.000 maturanata iz 30 srednjih škola. Ti brojevi govore da je to projekt na kojemu i dalje treba raditi - rekla je pročelnica Filipović. Ukupno je 2936 maturanta na području županije, a razlog zašto ne plešu svi jest uobičajen - riječ je o školama u kojima prevladavaju mladići. No s obzirom na demografske trendove i pad broja učenika, imamo 290 maturanata manje u odnosu prema prošloj godini.

- Ispraćaj je za djecu koja završavaju srednju školu sigurno velik događaj, koji šalje i jednu lijepu sliku iz Osijeka i drugih gradova naše županije. No, ne raduju nas statistički podatci. U 15 godina, koliko se quadrilla pleše, nedostaje nam oko 1500 do 2000 učenika. U tom smo razdoblju postali vrlo deficitarni što se tiče broja učenika te na više razina treba raditi da bismo upisivali više učenika u srednje škole - upozorio je zamjenik župana Ivanović te pozvao sve maturante da i ovogodišnja proslava prođe lijepo, mirno, pristojno i bez većih intervencija.

I ove godine Savjet mladih odabrat će najbolji maturantski slogan. U vrijeme plesanja quadrille - od 11 do 13 sati - Županijska ulica bit će zatvorena za promet. Da su maturanti spremni za ples i proslavu završetka srednje škole uvjerili smo se u ponedjeljak, kada je nakon konferencije za novinare napokon, zbog kiše više puta odgađana, generalna proba quadrille i realizirana. Ogranizatori pozivaju sve maturante i razrednike, obitelji i prijatelje da se pridruže slavlju u Županijskoj.

Jasenka Pejaković
KRAJ SLAVLJA PRIJE MRAKA, U 19 SATI
Na naše pitanje zašto će se ovogodišnji maturanti razići i prije nego što se smrači, u 19 sati, Jukić odgovara da je razlog taj što su sredstva koja Grad Osijek izdvaja za zabavni dio programa nedovoljna - ove je godine to oko 30.000 kuna. A prijeti i kiša.

- Iznos koji se dobije od Grada nije dovoljan da bi se pokrio ozbiljniji, kvalitetan bend. Ne znamo ni kakvo će vrijeme biti – kazao je Jukić te upozorio da alternative za kišu nema ni po danu. Komentirajući izrečeno, dogradonačelnica Žana Gamoš rekla je da su Grad i Županija složni u ovom projektu, koji Grad od samog početka podupire te da u slučaju kiše maturanti mogu računati na ples u dvorani Zrinjevac.
2388

maturanata iz Osijeka, Đakova, Našica, Valpova, Belog Manastira i Donjeg Miholjca plesat će u srijedu quadrillu
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana