Osijek
SPORAN PRAVILNIK O ZAPOŠLJAVANJU

Raspušten Školski odbor Osnovne škole “Retfala”
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Na osnovi činjenica utvrđenih inspekcijskim nadzorom u Osnovnoj školi "Retfala" Osijek viši prosvjetni inspektor podnio je Uredu državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji zahtjev za raspuštanjem Školskog odbora škole zbog neobavljanja poslova iz svojeg djelokruga rada u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi - potvrdili su nam u Ministarstvu obrazovanja informaciju o provedenom inspekcijskom nadzoru u jednoj od najvećih osječkih osnovnih škola, što je rezultiralo raspuštanjem Školskog odbora. A taj se odbor u svojim ovlastima, prema svemu sudeći, očito "malo zaigrao".

- Inspekcijskim je nadzorom bilo utvrđeno da je Školski odbor škole na 30. sjednici Školskog odbora održanoj 23. travnja 2019. prekoračio ovlasti iz svog djelokruga rada propisanog Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i Statutom Škole time što je umjesto ravnateljice škole predložio Školskom odboru tekst Prijedloga Pravilnika o postupku zapošljavanja te procjeni i vrednovanju kandidata za zapošljavanje – kažu nam u Ministarstvu obrazovanja.

Naime, Prijedlog Statuta i drugih općih akata škole u nadležnosti je ravnatelja škole. Na to ih je upozorila i sama ravnateljica. Na što su se, međutim, oglušili.

- Usprkos upozoravanju ravnateljice Škole na nezakonitost postupanja, Školski je odbor donio Pravilnik o postupku zapošljavanja te procjeni i vrednovanju kandidata za zapošljavanje. Takvim je postupanjem spriječen ravnatelj školske ustanove u obavljanju poslova iz svog djelokruga rada, a što onemogućava redovito poslovanje Škole - ističu iz Ministarstva.

Što se točno dogodilo i hoće li se rasvijetliti pozadina priče u kojoj članovi Školskog odbora umjesto i u ime ravnateljice protuzakonito predlažu, a u konačnici i donose prijedlog dokumenta koji se odnosi na proceduru zapošljavanja, pokušali smo doznati od same ravnateljice OŠ "Retfala". No, kako je postupak još uvijek u tijeku, ravnateljica nam u ovom trenutku ništa nije željela komentirati. Raspušteni će Školski odbor privremeno zamjenjivati povjerenstvo od tri člana - od kojih najmanje jedan mora biti iz reda učiteljskog, odnosno nastavničkog ili odgojiteljskog vijeća. J. Pejaković
Možda ste propustili...

GIMNAZIJA “BOŽIDAR MASLARIĆ”

Pedeset godina mature

DRAMSKI STUDIO DJEČJEG KAZALIŠTA

Ponovno prepuna dvorana na premijeri srednjoškolaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas