Osijek
SPORAN PRAVILNIK O ZAPOŠLJAVANJU

Raspušten Školski odbor Osnovne škole “Retfala”
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Na osnovi činjenica utvrđenih inspekcijskim nadzorom u Osnovnoj školi "Retfala" Osijek viši prosvjetni inspektor podnio je Uredu državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji zahtjev za raspuštanjem Školskog odbora škole zbog neobavljanja poslova iz svojeg djelokruga rada u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi - potvrdili su nam u Ministarstvu obrazovanja informaciju o provedenom inspekcijskom nadzoru u jednoj od najvećih osječkih osnovnih škola, što je rezultiralo raspuštanjem Školskog odbora. A taj se odbor u svojim ovlastima, prema svemu sudeći, očito "malo zaigrao".

- Inspekcijskim je nadzorom bilo utvrđeno da je Školski odbor škole na 30. sjednici Školskog odbora održanoj 23. travnja 2019. prekoračio ovlasti iz svog djelokruga rada propisanog Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i Statutom Škole time što je umjesto ravnateljice škole predložio Školskom odboru tekst Prijedloga Pravilnika o postupku zapošljavanja te procjeni i vrednovanju kandidata za zapošljavanje – kažu nam u Ministarstvu obrazovanja.

Naime, Prijedlog Statuta i drugih općih akata škole u nadležnosti je ravnatelja škole. Na to ih je upozorila i sama ravnateljica. Na što su se, međutim, oglušili.

- Usprkos upozoravanju ravnateljice Škole na nezakonitost postupanja, Školski je odbor donio Pravilnik o postupku zapošljavanja te procjeni i vrednovanju kandidata za zapošljavanje. Takvim je postupanjem spriječen ravnatelj školske ustanove u obavljanju poslova iz svog djelokruga rada, a što onemogućava redovito poslovanje Škole - ističu iz Ministarstva.

Što se točno dogodilo i hoće li se rasvijetliti pozadina priče u kojoj članovi Školskog odbora umjesto i u ime ravnateljice protuzakonito predlažu, a u konačnici i donose prijedlog dokumenta koji se odnosi na proceduru zapošljavanja, pokušali smo doznati od same ravnateljice OŠ "Retfala". No, kako je postupak još uvijek u tijeku, ravnateljica nam u ovom trenutku ništa nije željela komentirati. Raspušteni će Školski odbor privremeno zamjenjivati povjerenstvo od tri člana - od kojih najmanje jedan mora biti iz reda učiteljskog, odnosno nastavničkog ili odgojiteljskog vijeća. J. Pejaković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike