Osijek
RASTEREĆENJE KBC-A

Dom zdravlja ponovno otvorio očnu ambulantu
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
U novu ambulantu uloženo je 200.000 kuna, a specijalizaciju mlade dr. Krnić financira Županija

Nakon 28 godina Dom zdravlja Osijek vratio je djelatnost oftalmologije u okrilje svog rada te je u ponedjeljak i svečano otvorena nova, preuređena ambulanta oftalmologije na drugom katu centralne zgrade Doma zdravlja Osijek, u Parku kralja Petra Krešimira IV.

Naime, od 1991. godine u Domu zdravlja djelovala je ordinacija dr. med. Branke Grbac-Budin, no kao zakupca koji je tek bio smješten u ovom prostoru. S 31. prosinca prošle godine ta je specijalistica oftalmologije otišla u mirovinu te je Dom zdravlja Osijek odlučio preuzeti njezinu ambulantu, posebice zbog činjenice da ova najveća zdravstvena ustanova primarne zdravstvene skrbi u Osječko-baranjskoj županiji trenutačno na specijalizaciji ima i jednu mladu liječnicu baš iz ove grane medicine.

Prema mreži HZZO-a, ovoj ambulanti pripada čak 30.000 pacijenata, a godišnje je obavljala oko 4000 pregleda. Stoga bi njezino gašenje značilo značajan pad kvalitete zdravstvene skrbi za Osječane i mi smo odlučili preuzeti ovu ambulantu. U njezinu je obnovu i opremanje do sada uloženo 200.000 kuna. Naša specijalizantica ima još dvije i pol godine specijalizacije, a do njezina povratka ambulanta će raditi bez nositelja tima, i to na način da će nam putem ugovora o radu "uskakati“ i specijalisti KBC-a Osijek, bolnice u Našicama, bolnice u Vukovaru i Doma zdravlja Beli Manastir, naglasio je Mato Lukić, ravnatelj Doma zdravlja Osijek te dodao kako će kroz to vrijeme biti uložena i dodatna u nazočio i dožupan Goran Ivanović koji je naglasio kako je ovo odličan primjer promišljanja o javnom zdravstvu i preuzimanje inicijative od same Županije, ali i kako specijalizaciju buduće oftalmologinje financira upravo Osječko-baranjska županija.

Predstojnik Klinike za oftalmologiju osječke bolnice prof. dr. sc. Josip Barać, naglasio je kako će otvaranjem ove ambulante dijelom zacijelo biti rasterećen i KBC Osijek, a upravo će se u ovoj ambulanti obavljati pregledi Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece u okviru programa Ministarstva zdravstva​.

- Kada ambulanta zaživi u punom radnom vremenu preuzet će na sebe veliki dio pacijenata iz KBC-a Osijek i bit će iznimno važna za sve pacijente s osječkog područja kojima je nužna primarna zdravstvena usluga iz spektra oftalmologije - naglasio je
prof. Barać.

Nefreteta Z. Eberhard
Nakon 40. obvezno na kontrolu vida!
Oftalmološki bi pregled trebalo obavljati najmanje jednom godišnje, a u Domu zdravlja Osijek moguće ga je obaviti uz uputnicu obiteljskog liječnika. Problemi s vidom (kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam i starosna dalekovidnost), ili neke druge bolesti oka (kronični konjunktivitisi, suho oko, keratokonus, napredovanje sive mrene ili katarakte, degeneracija žute pjege itd.), mogu se izliječiti ili spriječiti njihov daljnji razvoj upravo pravovremenim kontrolama kod oftalmologa. Osnovni se oftalmološki pregled sastoji od određivanja vidne oštrine s dioptrijom na daleko i blizu, mjerenja očnog tlaka, pregleda prednjeg segmenta oka na biomikroskopu (vjeđe, spojnica, rožnica, prednja očna sobica, zjenica i leća).
Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana