Ekonomija
NA SAJMU VINA I DELICIJA

Vina iz Slavonije i Srijema u Splitu
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Srijem i Slavonija predstavili su se u Splitu na sedmom Sajmu vina i delicija "Vinski podrum" s pet vrhunskih vinskih priča. Započela je tom prigodom priča o srijemskim vinima s internacionalnom sortom, netipičnom za Srijem i Slavoniju, opisanom kao "iznenađenje za nepce, lagano i ugodno, baš kakvo je putovanje u taj dio Hrvatske", pomalo neočekivano, intrigantno, opuštajuće, a to je Čobankovićev Silvanac zeleni iz 2018., kao uvod u degustacijsku radionicu.
Direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak, uz svako je vino vezala i lijepu turističku priču. Uz Silvanac je tako vezala ležernost i lakoću putovanja po Srijemu i Slavoniji te posjet podrumima na Iločkoj vinskoj cesti. Vrhunski polusuhi Chardonnay iz 2017. Vinarije Trs i izniman Chardonnay iz 2016. Iločkih podruma opisala je kao tihe vladare i povezala ih s iločkim plemićima koji su tom gradiću ostavili bogatu kulturnu baštinu - dvorac, srednjovjekovne zidine, stare podrume iz 15. i 18. stoljeća… Buhačev Merlot iz 2016., jedino crno vino na radionici, povezala je s prekrasnom prirodom, srijemskim i slavonskim rijekama i šumama. Priča je zaokružena, dakako, Tramincem. Poznato je da se onaj Iločkih podruma pio na krunidbi britanske kraljice Elizabete II. Njegove slatke varijante vole i oni koji ne piju vino, a na splitskoj radionici kušao se Traminac izborne berbe bobica iz 2015. Vinarije Dragun i Traminac izborne berbe prosušenih bobica iz 2011. Iločkih podruma.S.Butigan
Najbolja pozivnica za posjet
- Dočekati zalazak sunca u Slavoniji i Srijemu uz čašu vrhunskog vina, posebice na obali Dunava, ili na najpoznatijim iločkim vinorodnim položajima Principovcu i Vukovu, posebno je iskustvo. Naše rijeke, dvorci, muzeji, bogatstvo tradicijske baštine, poznata gostoljubivost i gastronomija, uz nezaobilazna vina, najbolja su pozivnica za posjet Srijemu i Slavoniji - istaknula je Rujana Bušić Srpak. Osim navedenih pet poznatih vinarija s područja Vukovarsko-srijemske županije, u izložbenom dijelu popularnog splitskog sajma u Dioklecijanovim podrumima, predstavila se i "mlada" iločka Vinarija Papak.
Možda ste propustili...

IZRAŽENIJE POVEĆAN INTERES ZA NEKRETNINE I PRERAĐIVAČKU INDUSTRIJU

Najviše izravnih ulaganja iz Luksemburga

POLJOPRIVREDA

Rast cijena proizvoda

NISKOUGLJIČNA STRATEGIJA RH

Bolje se uskladiti s EU-om

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAĆAJTE SIGURNO, PLAĆAJTE TELEFONOM!

Novi digitalni novčanici dostupni korisnicima Mastercard kartica

2

U 13 PEVEXOVIH TRGOVAČKIH CENTARA NEDJELJA POSTAJE NERADNI DAN

Rad nedjeljom 50 posto više plaćen

3

HGK TRAŽI IZMJENU VINSKE OMOTNICE

Zalihe vina na najvišim su razinama od 2009.