Crna kronika
ZVJERSTVO U DARDI

Susjedima bez ikakvog razloga ubio ponija i tele
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Suludi čin zbio se u noći s petka na subotu, Darđani su ogorčeni brutalnošću 43-godišnjaka
DARDA - Nesvakidašnji zločin protiv životinja zbio se protekloga vikenda u Dardi. Ondje je 43-godišnjak, ničim izazvan, ubio tuđeg ponija, Rokija, i tele.
- Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 43-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja. Proteklog vikenda, u noći između petka i subote, 43-godišnjak je bez opravdanog razloga u Dardi usmrtio tele 45-godišnjaka. Nakon toga je u staji drugog 43-godišnjaka, također bez opravdanog razloga, usmrtio ponija. Vlasnicima je nastala ukupna materijalna šteta od više tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo posebno izvješće - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. Vlasnici ponija ne znaju što je bilo 43-godišnjaku da im ubije Rokija.


- Ne znam što bih rekao. Došao je i ubio nam ponija, a tog čovjeka uopće ne poznajemo. Znamo ga samo iz viđenja i s njim nemamo nikakvih kontakata. Imamo još jednog ponija, a imamo ih samo zbog djece - kazao nam je Samuel Petrović.


Josip Fehir iz Konjičkog kluba Baranja iz Darde kaže da se ovakvo što nije nikada u tom mjestu dogodilo.


- Nije mi jasno što to nekom može doći da ubije nečiju životinju. Najoštrije osuđujem ovakvo što. Čuo sam da je policija uhvatila tog čovjeka, ispitala i pustila na slobodu. Ne znam zašto ga nisu zadržali - kaže Fehir. Iz osječke udruge Pobjede, koja se bavi zaštitom i promicanjem prava životinja, također su zgroženi usmrćivanjem nevinih životinja u Dardi. "Apsolutno osuđujemo svaki oblik zlostavljanja životinja. Počinitelja treba procesuirati po Kaznenom zakonu i da nadamo se da će institucije odraditi svoj posao", poručila je Maša Riznić, volonterka udruge Pobjede.


Naime, prema Kaznenom zakonu, tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, predviđena je kazna zatvora do godine dana. Veća kazna predviđena je za onoga tko ubije životinju ili je muči iz koristoljublja, i to do dvije godine zatvora. Uz to tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci. Kazneni zakon predviđa i da će se zlostavljana životinja oduzeti.
Prema statističkim podatcima iz Ministarstva unutarnjih poslova, u protekle tri godine, policija je podnijela 230 kaznenih prijava zbog ubijanja i/ili mučenja životinja u Hrvatskoj. Prošle godine podneseno je 111 kaznenih prijava, u 2017. bilo ih je 59, a u 2016. godini 60. Tijekom prošle godine policija je otkrila zlostavljače životinja u više od 60 posto slučajeva.
Sandra Lacić
111

kaznenih prijava zbog ubijanja ili mučenja životinja podneseno je tijekom prošle, 2018. godine
KAZNE MOGU BITI I PREKRŠAJNE
Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira također predviđa kazne za zlostavljače životinja. Naime, tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom, i to u protuvrijednosti, i dandanas, od 50 do 200 njemačkih maraka. Kazna se onda procjenjuje na iznos od 200 do 800 kuna. Kako doznajemo od Prijatelja životinja, mučenje i ubijanje životinja treba prijaviti policiji i veterinarskoj inspekciji.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana