Kultura
PODJELA NAGRADA NA 26. FESTIVALU GLUMCA

Matea Marušić najbolja je glumica do 28 godina
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Nagradu ‘’Vanja Drach’’ za najbolju predstavu u cjelini dobila predstava ‘’Konstelacije’’ Nicka Payna, u režiji Aide Bukvić
OTOK - U Domu kulture u Otoku dodjelom nagrada završen je ovogodišnji 26. Festival glumca u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u sklopu kojega je na pozornicama u Otoku, Vinkovcima, Vukovaru, Županji i Iloku odigrano ukupno sedamnaest predstava, a u odabiru izbornice Mirele Brekalo.Prvi put Festivalsko vijeće dodijelilo je Nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca te Nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu.

Ove je godine dodijeljena i trijenala Nagrada za najbolji kazališni plakat. Branka Hlevnjak, Želimir Fišić i Dubravko Mataković, razmotrivši 29 prijavljenih plakata, jubilarnu, petu Nagradu za najbolji kazališni plakat dodijelili su Antoniju Doliću za plakat predstave ‘‘Ljudski glas‘‘ Zagrebačkoga kazališta mladih, uz posebnu pohvalu istom kazalištu za vizualni identitet. Također, posebno su pohvalili plakat predstave za djecu, plakat Vladimira Andrića za ‘‘Pepeljugu‘‘ Gradskoga kazališta ‘‘Joza Ivakić‘‘ Vinkovci.

Zahvalna i sretna
Nagrada Nada Subotić za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina pripala je Mateji Marušić za ulogu Lore Wingfield u predstavi "Staklena menažerija" Tennessee Williamsa u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Gradskoga kazališta "Joza Ivakić" Vinkovci, a Nagradu Ivo Fici za najbolje umjetničko ostvarenje mladog glumca do 28 godina dobio je Dominik Karakašić za ulogu sina u predstavi "Nikomu pravo", autorice i redateljice Ane Prolić, u produkciji Kazališta lutaka Zadar.

- Ova nagrada mi jako puno znači i prije nekoliko godina, kad sam intenzivno počela pratiti Festival glumca, mogla sam samo sanjati o toj nagradi. Na sreću dobila sam priliku u vinkovačkom kazalištu da se afirmiram i mislim da se za ovu ulogu Lore, konkretno, puno toga poklopilo, tako da sam na toj nagradi više nego zahvalna i sretna - rekla je Matea Marušić.

Nagradu za najbolje ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu i mlade Nevenka Filipović zaslužio je ansambl predstave "Nikomu pravo" autorice i redateljice Ane Prolić u produkciji Kazališta lutaka Zadar. Nagradu Fabijan Šovagović dobile su Olga Pakalović za ulogu Olge u predstavi "Konstelacije" Nicka Payna, u režiji Aide Bukvić i produkciji Osječkoga ljeta kulture 2018. i Teatra Exit u Zagrebu, te ulogu Sanje u predstavi "Svaki tvoj rođendan" Mire Gavrana, u režiji Renea Medvešeka i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, Ana Vilenica za ulogu Julienne Bušić u predstavu "Tko je ubio Zvonka Bušića" Tihomira Dujmovića, u režiji Roberta Kurbaše i produkciji Umjetničke organizacije Iza zavjese iz Zagreb, Filip Križan za ulogu sina u predstavi "Susret" autorice i redateljice Nine Mitrović, u produkciji Teatra Exit iz Zagreba, i Siniša Popović za ulogu oca u predstavi "Susret", autorice i redateljice Nine Mitrović u produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

Perica Martinović
Festivalsko vijeće Festivala glumca dodijelilo je i dvije nove nagrade, odnosno Nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu, koju je zaslužila Perica Martinović, i Nagradu Zvonimir Torjanac, za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca, koju je dobila Zdenka Buljan.

- Jedan doista emotivan trenutak, ja bi voljela da nije bilo ove nagrade, da je Ivo među nama. Iznimna mi je čast da sam prva koja je dobila tu veliku nagradu i nosit ću je u svom srcu kao najveće blago, kao što nosim njega tijekom cijelog života kao svoga brata - rekla je Perica Martinović, predsjednica HDDU-a.

O najboljima je odlučio ocjenjivački sud u sastavu: Ankica Dobrić, glumica Gradskoga dramskoga kazališta "Gavella" iz Zagreba, Trpimir Jurkić, glumac Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu i Branimir Vidić Flika, glumac Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.
Mario Kokaj
NAJBOLJA PREDSTAVA “KONSTELACIJE” EXIT-a I OLJK-a
Nagradu ‘’Vanja Drach’’ za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava “Konstelacije” Nicka Payna u režiji Aide Bukvić i produkciji Teatara Exit iz Zagreba i Osječkog ljeta kulture 2018.

- Nagrada nam znači jako puno. To je priznanje za tvoj rad. Nikada ne treba raditi za nagrade, ali nagrade su uvijek dobre kad dođu. Predstava je bila zahtjevna po tome što je tekst jedna rebusna struktura. Ako se vratimo na sami sadržaj, Olga je nuklerana fizičarka, a Vladimir je pčelar i predstava prati njihove različite moguće situacije - rekla je A. Bukvić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike