Mozaik
PROLJETNI SAJAM PČELA I PČELINJIH PROIZVODA

Medni, cvjetni i dječji sajmeni dan u Slatini
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Sudjelovalo četrdesetak izlagača iz slatinskoga kraja i iz bliže i dalje okolice

Cjelodnevna manifestacija pod nazivom Proljetni sajam, druga u organizaciji Grada Slatine, gradske Turističke zajednice, Uprave za stručno savjetovanje Ministarstva poljoprivrede i Društva Naša djeca Slatina, obuhvatila je tri zanimljiva događanja: sajam cvijeća, sajam slastica i cvjetni korzo.

Sve je počelo glazbeno-scenskim nastupima najmlađih, predstavničkih skupina dječjih vrtića Zeko i Suncokret te učenika nižih razreda slatinskih osnovnih škola Eugena Kumičića i Josipa Kozarca te Osnovne škole Mikleuš. Predstavnici organizatora poželjeli su svim sudionicima i okupljenim građanima dobrodošlicu i uspješan tržni dan, a sajam je otvorio gradonačelnik Denis Ostrošić poželjevši neka to doista bude ‘‘medni, cvjetni i dječji sajmeni dan‘‘.

Tema je pčela
Sudjelovalo četrdesetak izlagača iz slatinskoga kraja, ali također iz bliže i dalje okolice. Proizvođači cvijeća ponudili su svoje ljetnice, trajnice i rezano cvijeće, svoje unikatne rukotvorine, nakit, torbe i drvene igračke, suvenire i košare izložile su domaće radinosti, a svoje proizvode ponudila su i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Izložena je tako cijela paleta proizvoda, poput meda, aronije, umaka ljutih papričica, bučina ulja, domaćih čajeva, sira, raznih slastica... Svoje proizvode izložile su i učeničke zadruge Sekvoja OŠ Josipa Kozarca, Zalatnuk OŠ Eugena Kumičića, Bukvica OŠ Vladimira Nazora iz Nove Bukovice, Čađavičke lipe iz OŠ ‘‘Davorin Trstenjak‘‘ Čađavica, Naš vrt iz OŠ Mikleuš, Pod lipom iz OŠ Voćin, Slatina iz Srednje škole Marka Marulića i Obrtnik iz Industrijsko-obrtničke škole. Zajednička tema ovogodišnjega Proljetnog sajma bila je pčela, a učeničke zadruge imale su zadatak osmisliti jedan proizvod na temu pčela i pčelinjih proizvoda, koji će stručna komisija pregledati, ocijeniti i najbolje nagraditi.

Stručno povjerenstvo pregledalo je i ocijenilo radove te odlučilo da prvu nagradu, poklon-bon u vrijednosti 500 kuna, dobije Učenička zadruga Naš vrt Osnovne škole Mikleuš za ukrase za bor od pčelinjeg voska. Drugu nagradu (poklon-bon u vrijednosti od 300 kuna) osvojila je Učenička zadruga Bukvica OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica za njihov hotel za pčele, a treću nagradu (poklon-bon u vrijednosti od 200 kuna) osvojili su članovi Učeničke zadruge Čađavičke lipe OŠ ‘‘Davorin Trstenjak‘‘ iz Čađavice za prirodni sapun s medom. U skladu s temom sajma, predstavnica Uprave za stručno savjetovanje Ministarstva poljoprivrede Tihana Bišćan, dogradonačelnica Sanja Mrzljak Jovanić i predsjednik Udruge pčelara Lipa Dario Kovač predstavili su nacionalnu staklenku za med. Govoreći o uvođenju prepoznatljive ambalaže za med na tržište Kovač je naglasio da će nacionalnu staklenku,isključivo medom hrvatskog podrijetla, moći puniti samo registrirani pčelari, da med u njoj mora biti kvalitetan, propisno deklariran i označen naljepnicom proizvođača s obveznom naznakom ‘‘Zemlja podrijetla Hrvatska‘‘.

Šarena povorka
Uslijedio je tzv. medni zalogaj na kojem su posjetiteljima ponuđeni pravi domaći pčelinji proizvodi slatinskih pčelara, kruh s domaćim maslacem i medom te domaći voćni jogurt i domaći sok.

Nakon nastupa malog zbora i početničkog solfeggia 1 i 2 te učeničkog zbora i puhačkog orkestra Glazbene škole Milka Kelemena okupljeni mališani, uređeni također na temu pčele i pčelinjih proizvoda, formirali su šarenu povorku cvjetnog korza i u pratnji puhačkog orkestra Gradske glazbe uputili se prema Parku 136. slatinske brigade. Bio je to veliki roj pčela, livada sa svim vrstama cvijeća na koje pčele slijeću i pčelara spremnih za ‘‘medne‘‘ poslove. Na velikom stubištu zgrade Gradske uprave svi su se zajedno fotografirali, a potom se vratili na Trg Ruđera Boškovića, gdje su dječje skupine pojedinačno izvele svoje programe. Nastupila su djeca dječjeg kutka Veseli sat Društva Naša djeca Slatina, polaznici slatinskih vrtića Zeko i Suncokret s područnim odjelom u Mikleušu, učenici OŠ Eugena Kumičića i područne škole Novi Senkovac OŠ Josipa Kozarca te OŠ ‘‘Davorin Trstenjak‘‘ iz Čađavice.

Na sajamskom prostoru bivše vojarne usred grada bilo je i sladoleda, kokica, langošica, prženih krumpirića, šećerne vune, a najmlađe su ipak najviše zanimali ‘‘napuhanci‘‘, vlakić, trampolin, pa i vožnja u košarama starinskog vrtuljka na ručni pogon.

Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana