Zdravlje
ZNANOST

Uređaj koji vrlo brzo detektira bakterije
Objavljeno 20. svibnja, 2019.
Čini se da bi dani kada su liječnici pacijentima propisivali jake antibiotike dok su se još čekali rezultati laboratorijskih pretraga uskoro mogli postati prošlost jer su znanstvenici s američkog Sveučilišta Penn State izumili uređaj koji rezultate, umjesto za nekoliko dana, daje u roku od najviše pola sata. Suautor istraživanja i jedan od izumitelja uređaja Pak Kin Wong, profesor biomedicinskog inženjerstva i strojarstva, pojasnio je da uređaj koristi mikrotehnologiju koja mu omogućuje detektiranje pojedinačnih bakterijskih stanica, a one se potom mogu pomnije pogledati pod elektronskim mikroskopom.

Ovakav će pristup kliničarima omogućiti da za samo 30 minuta utvrde je li bakterija prisutna u krvi i može li se ‘uništiti‘ antibioticima. Za takav su postupak u laboratoriju danas potrebna između tri i pet dana."Trenutačno su liječnici skloni propisati antibiotike čak i kad nema prisutnih bakterija", rekao je Wong AFP-u, pojasnivši da su on i kolege "željeli na brz način utvrditi postojanje bakterijske infekcije."

Znanstvenici kažu da uređaj, uz otkrivanje prisutnosti bakterije, može odrediti i njezin morfološki tip, dakle ustanoviti je li riječ o bacilima, kokima ili spiralnom tipu.Nakon što se ustanovi prisutnost bakterije, uzorak će biti izložen antibioticima kako bi se utvrdilo je li riječ o tipu otpornom na njih, jer je u tom slučaju propisivanje antibiotske terapije potpuno neučinkovito.

Ako bakterija nastavi rasti i nakon izlaganja antibiotiku, taj će se soj smatrati otpornim na njega, no ako prestane rasti ili nestane, značit će da soj nije otporan te da se infekcija može liječiti s pomoću jednoga ciljanog antibiotika. Uređaj je trenutačno sličan pisaču i prilično velik. Na tržištu će se pojaviti za otprilike tri godine.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LJEKOVITI PLODOVI: PATLIDŽAN

Neobično povrće štiti zdravlje, potiče mršavljenje

2

TAJNA DUGOVJEČNOSTI

Vječno radoznali žive dulje i sretnije

3

PEOSJETLJIVOST NA ČIMBENIKE OKOLIŠA

Ponekad gotovo svatko ima neku alergijsku reakciju