Zdravlje
LIPA LJEKOVITO BILJE

Čaj od lipe dobro uspavljuje, pomaže kod napetosti
Objavljeno 20. svibnja, 2019.
Listove i koru beremo u rano proljeće te sušimo na toplom mjestu

Riječ je o visokom drvetu koje naraste i do 35 metara sa širokom okruglom gustom krošnjom. Listovi su srcoliko okrugli do jajasti, zašiljeni, na rubovima nazubljeni i na dugoj peteljci. S donje strane su svjetliji, a s gornje tamnozeleni. Mirisni žuti cvjetovi na duguljastom listu tvore prividan štit, a vrijeme cvatnje je lipanj i srpanj. Plod je sitna tvrda jednosjemena bobica.

Pažljivo branje cvijeta
Miris je karakterističan, a okus aromatičan. Raste u parkovima, drvoredima uz putove, kraj naselja, u vrtovima, oko kuća, na poljima i u šumama. Bere se cvijet lipe dok su pupovi neotvoreni, tj. prije samog otvaranja, jer već procvala ili oprašena lipa nije ljekovita. Ubrane cvjetove sušimo na prozračnom toplom mjestu (tavan, soba, na ormaru) te poslije sušenja usitnimo i pohranimo u hermetičku ambalažu. Drvo lipe, i to grane debljine kao ruka, rabimo za dobivanje ugljena (Carbo medicinalis ligni). Listove i koru beremo u rano proljeće te sušimo na toplom mjestu.

Mjesec lipe je lipanj, jer tada cvate, kad cvatu i tri najvažnija cvijeta - pšenica, vinova loza i maslina, od kojih dobivamo kruh, vino i ulje. U vrijeme cvatnje listovi lipe stoje okomito prema sunčanim zrakama, a nakon cvatnje listovi se na peteljci okrenu i postave paralelno prema sunčanim zrakama. Za lipu kao sveto drvo u narodu vrijedi pravilo da se pri branju cvjetova čovjek pomoli te da cvjetove pažljivo bere bez kidanja, oštećivanja ili rezanja grana, jer u suprotnom sedam godina neće moći brati ili uživati čaj od lipe. U nekim krajevima lipa je bila ili je još uvijek omiljeni čaj za doručak, ali u pravilu to je zimski čaj koji tradicionalno piju s medom i dodaju mu razne rakije travarice kako bi se zagrijalo i ojačalo tijelo.

Ljekovitost lipe koristimo u liječenju dišnog sustava kod prehlade, kataralne prehlade, nazeba, hunjavice, šmrcanja, visoke temperature, groznice, smiruje grčeve bronha, astmu, kašalj, izaziva znojenje. Lipu koristimo kod infekcija dišnih organa i puteva, sluzavih pluća, upalnih stanja, bolova u prsima, iskašljavanja krvi iz pluća, tuberkuloze.

Protiv nesanice
Čaj od lipe je ljekovito sredstvo koje izvrsno uspavljuje ako ga pijemo prije spavanja, pomaže kod slabih živaca, napetosti, nesanice, padavice, tjeskobe, živčane rastrojenosti, laganih uznemirenja i uzbuđenosti, naročito od pretjeranog rada i depresija. Lipa pomaže i kod problema želuca i crijeva, kod slabog pražnjenja crijeva, zatvora, katara, raznih parazita i nametnika u crijevima, grčeva i proljeva. Pomaže kod problema mokraćnog sustava, za čišćenje mokraćnih organa, bubrega i mjehura, kod infekcija bakterijama, bolova pri mokrenju, potiče jače mokrenje, pomaže kod vodenih bolesti, bolesti krvi i krvnih sudova (za detoksikaciju krvi, razrjeđuje krv, širi krvne žile, sprječava ljepljivost krvi za stijenke krvnih žila, preventivno kod sklonosti upalama vena, malokrvnosti, arterioskleroze), te smanjuje krvni tlak i bljedoću. Kora lipe rabi se za liječenje očnih bolesti. Voda u kojoj se moči kora koristi se za ispiranje očiju, za liječenje opeklina jer kora pušta dosta sluzi koja ljekovito djeluje na opekline. Iscijeđeni sok od svježih cvjetova lipe odstranjuje i liječi sunčane pjege, ako njime mažemo vlasište, pojačava rast kose, a sokom iz drveta čistimo krv. Mladi listovi lipe koji su se tek otvorili omiljeno su svibanjsko jelo u sendviču s maslacem te kao dodatak raznim salatama i juhama.

Čajnu mješavinu koju koristimo za znojenje ili preznojavanje napravimo od 100 g cvijeta lipe, 100 g cvijeta bazge, 100 g cvijeta kamilice, voda. Od čajne mješavine uzmemo 2 jušne žlice bilja koje prelijemo s 2 dl vruće vode, poklopimo da odstoji 15 minuta i procijedimo.Pijemo 2-4 šalice čaja na dan s medom i limunom. Uporaba ovog čaja namijenjena je detoksikaciji tijela ili cijelog organizma preznojavanjem. Potrebno je čaj popiti u postelji jer se nakon pijenja čaja treba što bolje utopliti i dobro preznojiti. Nakon toga potrebno je promijeniti odjeću za spavanje i ako nije došlo do olakšanja i osjećaja osvježenja, tada se čaj iznova pije. J.Kn.
Preventivno protiv skleroze
Ako namačemo cvijet lipe u pola vode i pola vina (1 jušna žlica na 2 dl vode i vina) te pijemo duže vrijeme, pomaže za zaustavljanje krvarenja, kod bolesti srca (preventivno protiv skleroze koronarnih krvnih žila, angine pektoris, infarkta, aritmije), bolesti jetre i žuči (povoljno djeluje na jetru kao tonik za pročišćavanje, a pogotovo ako rabimo ugljen lipinog drva - kod pijeska i taloga u žuči potiče pražnjenje te potiče metabolizam masnoća). Takav tonik koristi se i za liječenje reumatskih tegoba, vodenih bolesti, glavobolja, kožnih nečistoća i infekcija, kao kozmetika za njegu lica i kože tijela, odstranjuje pjege i bore, ekcem, a može se koristiti i za inhalacije.
Čaj za ispiranje
l Potrebno je:

1 jušna žlica usitnjenih cvjetova lipe, 2 dl vode.



l Uputa za pripremu:

vrućom vodom prelijemo cvjetove lipe, poklopimo da odstoji 15 minuta i procijedimo. Pijemo 2 - 4 šalice čaja na dan, zaslađeno medom kod respiratornih tegoba, a kod liječenja probavnog sustava bez slađenja. Za liječenje kožnih bolesti ili za ispiranje kože i usta rabimo jači čaj, to jest 3 jušne žlice bilja na 2 dl vode.
Ljekoviti sadržaj
Lipa sadrži željezo, kalcij, magnezij, mangan, tanin, eterično ulje, sluz, heterozide, glikozide, šećer, guma, vosak, smola, hesperidina kumarin, hesperidin, manitol, taraxasterol, kartarat, geraniol, farnezol, eugenol (koji daje cvijetu miris) i vitamin C.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike