Zdravlje
ZDRAVA JELA

Pronađi na VegeSajmu rješenje za sebe
Objavljeno 20. svibnja, 2019.
VegeSajam popularno je ekološko i edukativno događanje koje svima zainteresiranima nudi raznolike veganske proizvode, poput kobasica, ćevapa, biljnih namaza, popečaka od konoplje, burgera, biljnih mlijeka i sl. Cilj je VegeSajma upoznati građane s ponudom i prednostima zdravih, bezmesnih jela i veganskih proizvoda domaćih proizvođača i dobavljača, a održat će se u utorak, 28. svibnja, od 8 do 20 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. „Ove godine posebnu pozornost želimo skrenuti na to da naši svakodnevni prehrambeni izbori, osim na naše zdravlje i sudbinu životinja, izravno utječu i na okoliš, odnosno održivost na planetu na kojemu živimo”, izjavila je Emanuela Poturica, koordinatorica VegeSajma u organizaciji udruge Prijatelji životinja.

Čak 51 % globalne emisije stakleničkih plinova prouzrčeno je uzgojem stoke i njegovim nusproizvodima, zbog kojih ne samo što se svakodnevno krče velike količine šuma, kako bi se životinje mogle uzgajati, nego se i onečišćuju tlo, vode i zrak. Prehrana na biljnoj osnovi, osim što smanjuje naš ugljični otisak za 50 %, spašava milijarde životinja svake godine, koje stradavaju zbog ljudske navike jedenja mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda te jaja.

Veganska hrana pozitivno i okrjepljujuće utječe i na naše zdravlje štiteći nas od bolesti. Stoga Prijatelji životinja pozivaju sve da provedu ugodne, tople, zabavne i edukativne trenutke uz dvadesetak izlagača te se zadrže, odmore i prizalogaje na klupama, stolovima i pod suncobranima, koji su ove godine novost na VegeSajmu. Neki od izlagača ujedno su i nositelji V-oznake, jedinstvene oznake kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima bez sastojaka životinjskog podrijetla. V-oznaka korisna je i zanimljiva svim kupcima te je sve popularnija i u Hrvatskoj. U povodu VegeSajma Prijatelji životinja pozivaju i na Vege izazov. Velik broj građana Vege izazovu već se odazvao preko stranice www.veganopolis.net kako bi mjesec dana e-mailom dobivao zanimljive veganske recepte i informacije koje im mogu pomoći da povećaju broj veganskih obroka. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LJEKOVITI PLODOVI: PATLIDŽAN

Neobično povrće štiti zdravlje, potiče mršavljenje

2

TAJNA DUGOVJEČNOSTI

Vječno radoznali žive dulje i sretnije

3

PEOSJETLJIVOST NA ČIMBENIKE OKOLIŠA

Ponekad gotovo svatko ima neku alergijsku reakciju