Novosti
IMEDIATE RESPONSE 19

Američki helikopteri izvršili zračni desant na vježbi u Slunju
Objavljeno 20. svibnja, 2019.
Na međunarodnoj vojnoj vježbi Imediate Response 19, koja se održava na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja, izveden je zračni desant američkih snaga.

Planiranim slijedom događaja, nakon zauzimanja ključnog terena vojarne "Josip Jović" u Udbini, u petak, 17. svibnja 2019., provedeno je ubacivanje izvidničkog elementa talijanskih specijalnih snaga na vojni poligon "Eugen Kvaternik" kod Slunja, sa svrhom prikupljanja podataka o snazi, broju i razmještaju protivničkih snaga. U subotu, 18. svibnja 2019. godine, 1. borbena zračna brigada američkih snaga nastavila je operacije provedbom zračnog desanta iz vojarne "Josip Jović" u Udbini na vojni poligon "Eugen Kvaternik" kod Slunja, s četiri helikoptera CH-47 Chinook i osam helikoptera UH-60 Black Hawk.

Zračni desant proveden je u četiri naleta, svaki nalet sastojao se od dva vala, a svaki val bio je formiran od dva helikoptera CH-47 Chinook i četiri helikoptera UH-60 Black Hawk. Tijekom četiri i pol sata desantirano je više od 400 pripadnika američkih snaga iz sastava 173. pješačke brigade Oružanih snaga SAD-a te velika količina opreme i lakih jurišnih vozila koja su prevezena kao podvješeni teret helikopterima CH-47 Chinook. V.T.
Možda ste propustili...