Osijek
RUŠEVINA U PEJAČEVIĆEVOJ 2 PRIJETI

Urediti, porušiti ili naplatiti oštru kaznu!
Objavljeno 20. svibnja, 2019.
Pokušavao sam doći do gospodina kako bih kupio nekretninu na kbr. 2 i ondje zidao zgradu, ali nisam uspio, kaže Mladen Sesar

Na stotinjak metara udaljenosti od središnjeg osječkog trga, u neposrednoj blizini konkatedrale, ruševni dio zgrade u Pejačevićevoj ulici, na kućnom broju 2, ovih dana prijeti prolaznicima. Naime, urušava se krov tog derutnog objekta, s kojeg je već otpalo nekoliko velikih dijelova fasade. Permanentna je to prijetnja za sigurnost građana i prava je sreća što se u trenutcima urušavanja nitko nije zatekao u blizini.
Dio je pješačke staze u blizini te zgrade, koja je u mješovitom vlasništvu, sada označen sigurnosnim vrpcama, no to nije trajno rješenje, napose ne za tako frekventan dio grada. Svoje mišljenje o tome kako bi se ovaj veliki problem mogao riješiti ima Ivica Završki, donedavni predsjednik, a sada član Vijeća Gradske četvrti Gornji grad, na čijem se području nalazi i ruševna zgrada.


- S jedne strane, suvlasnik je Republika Hrvatska koju se, prema Odluci o komunalnom redu, ne može kazniti, međutim, to se može učiniti privatnim vlasnicima, i zbog moguće opasnosti za građane, i zbog onečišćavanja okoliša. Prije otprilike dvije godine za nekretninu u Pejačevićevoj 2 Gradska četvrt Gornji grad, nakon prijave građana, podnijela je prijavu te ju je proslijedila gradskim službama, koje su potom otkrile tko su vlasnici i upozorile ih, no odgovarajuće reakcije nije bilo. Ono što mogu reći je da ću ovih dana, kao vijećnik u GČ Gornji grad, ponovo podnijeti prijavu i tražiti očitovanje Grada. Uz kazne, koje bi trebale biti još oštrije, jedino je rješenje, prema mojemu mišljenju, porez na nekretnine, jer na taj bi način banke, koje su vlasnici većine napuštenih prostora u Hrvatskoj, natjerale tipove iz inozemstva na plaćanje tako visokog poreza da bi te nekretnine morali ili privesti funkciji ili ih srušiti - smatra Završki.


Uz Republiku Hrvatsku, suvlasnici sporne nekretnine u centru Osijeka su Slavonska banka d.d. Osijek te izvjesni A. R. (podatci poznati redakciji), do kojega očito nije stiglo upozorenje gradskih službi. Kontakt s A. R. u nekoliko je navrata neuspješno pokušao ostvariti i potencijalni kupac nekretnine u Pejačevićevoj 2, Mladen Sesar, građevinski investitor koji unatrag petnaestak godina bira lokacije u centru grada na kojima su se godinama prije nalazile ruševne kuće te na njima potom gradi višestambene zgrade i na taj način mijenja izgled ulica koje okružuju najuže središte Osijeka.
- Gradio sam objekt u neposrednoj blizini (Pejačevićeva 4) i pokušavao sam doći do gospodina kako bih kupio nekretninu na kućnom broju 2 i na njezinu mjestu zidao zgradu, međutim, nikako ne mogu doći do njega i to je najveći problem u cijeloj priči. Riječ je o lokaciji koja mi u ovom trenutku nije prioritetna, ali ako bude postojala mogućnost, svakako bih volio kupiti i taj dio - kaže Sesar, u čijoj je "režiji" nastala većina novosagrađenih zgrada u Pejačevićevoj, Zadarskoj, Rokovoj, Dubrovačkoj i posebice u Ružinoj ulici.


Danijel Miklić
misterij
PRIVATNOG VLASNIKA NE MOGU NAĆI
MOGUĆE RJEŠENJE - OŠASNA IMOVINA
GČ Gornji grad 2009. godine izradio je katalog ruševina u središtu Osijeka, prema kojemu su registrirana 43 derutna objekta, od kojih je u međuvremenu većina njih sanirana. ‘‘Kako smo porušili dimnjak Plavog radiona i još 37 ruševnih objekata, može se riješiti i problem sa zgradom u Pejačevićevoj 2. Potrebno je nešto više angažmana Grada i države, kao većinskih vlasnika. Oni se trebaju dogovoriti, pozvati dotičnog A. R., a ako im se ne odazove, postoji nešto što se zove ošasna imovina, koja se u tom slučaju nacionalizira te postaje vlasništvo Grada‘‘, kaže Završki.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike