Osijek
KNJIŽNICA MUZEJA SLAVONIJE

Knjižna građa preseljena u središte grada
Objavljeno 19. svibnja, 2019.
Korisnici od sada mogu koristiti jedinstveni muzejski fond na Trgu pape Ivana Pavla Drugog 1

U kakofoniji sadržajne osječke subote, gdje smo imali priliku svjedočiti, primjerice Hodu za život u središtu, Večeri vina i umjetnosti u Tvrđi, pivskom festivalu Hombre na Pampasu i Zborovanju izviđača na lijevoj obali, dogodila se iznimno važna stvar kada je u pitanju kultura. U novim je prostorima, tik uz konkatedralu, svečano otvoren Odjel knjižnice Muzeja Slavonije.


Muzejska knjižna građa, čija vrijednost nadilazi nacionalnu razinu te je i u europskim razmjerima izrazito relevantna, u idućem će razdoblju biti smještena na Trgu Ivana Pavla Drugog kbr. 1, u prostoru koji će do uređenja knjižnice u Muzeju Slavonije u Tvrđi čuvati iznimno vrijednu kulturnu baštinu.


Navedeni prostor, u kojemu će biti smješten najveći dio građe, Muzej je dobio zahvaljujući Ministarstvu kulture. Preseljenje, doznajemo, nije bilo jednostavno. Preseljenje knjiga podrazumijeva reviziju. Svaki uvez i svaki naslov moraju biti zabilježeni, provjereni u inventarima. To je velik posao. O tome koliko je knjižnica Muzeja Slavonije važna svjedoči podatak da je ona najveća muzejska knjižnica u Hrvatskoj, kako nam je rekla voditeljica knjižnice Marina Vinaj.


- Ako znamo da je Osijek tek nakon Drugog svjetskog rata dobio knjižnicu, današnju Gradsku i sveučilišnu knjižnicu, važnost ove muzejske knjižnice iznimno je velik. Već krajem 19. stoljeća ta je knjižnica bila prepoznata kao važna i vrijedna, kao prostor u kojemu se treba prikupljati stručna građa, u to vrijeme najčešće arheološka i numizmatička, ali i sva ostala vrijedna spomenička građa - naglašava Vinaj.


Muzej Slavonije i njegova knjižnica čvrsto su vezani, posebno kada je riječ o spomeničkoj muzejskoj građi. Knjižnica ima funkciju muzejske priručne i stručne knjižnice, jedinstvenog muzejskog fonda u kojemu se već više od 50 godina međuknjižničnom razmjenom nabavlja literatura iz svih područja. Tamo se nalaze knjižnice brojnih institucija, poput gimnazija, društava i privatnih knjižnica poznatih osječkih obitelji.
- Ovdje se nalazi i beskrajno vrijedan fond novina, od polovice 19. stoljeća do današnjeg Glasa Slavonije, i upravo je taj fond novina inicirao otvaranje ovog prostora i prije nego što smo to trebali i mogli. Veliki broj korisnika, istraživača, znanstvenika, studenata, ali i svih zaljubljenika u grad koji tragaju za prošlošću, bili su naši dragi gosti i prijatelji - dodaje Vinaj, uz zahvalu kolegama iz Klasične gimnazije koja je nekoć čuvala knjižnu građu Muzeja Slavonije.


Ivan Alilović
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike