Osijek
VEČER VINA & UMJETNOSTI U KAZAMATU

Baš po Hamvasu: Zakon je pijenja kao i zakon ljubavi!
Objavljeno 20. svibnja, 2019.
Uz druženje i ispijanje vina, posjetitelji su pogledali radove umjetnika HDLU-a

Brojni Osječani i gosti iz zemlje i inozemstva i ovog su proljeća u subotu, 18. svibnja, bili "zatočenici" Kazamata u Tvrđi, prostora koji nekoliko puta godišnje, a premijerno u svibnju, tradicionalno sljubljuje vino i umjetnost. Čak ni kiša, koja se spustila oko 22 sata i prekinula odličnu zvučnu kulisu koju su činili osječki No Jazz bend i DJ Kema, koji se ovaj put prigodno ukazao kao Kemalier, nije pokvarila prvu ovogogodišnju Večer vina i umjetnosti, manifestaciju koja svaki put iznova dokazuje da je vino jedan od najjačih turističkih aduta Slavonije i Baranje, a naši umjetnici, u čijim se atelijerima tijekom kiše nastavila zabava, itekako vrijedni pozornosti.

Tradicionalno, između druženja i potrage za dobrom kapljicom, a kapalo je s više od 20 štandova slavonskih i baranjskih vinara, posjetitelji su imali priliku vidjeti radove umjetnika koji djeluju unutar Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek. U tom je nekonvencionalnom ambijentu, gdje nije manjkalo delicija u svim agregatnim stanjima, najveću pozornost plijenio atelijer Atile Adama i Dražena Budimira. Postapokaliptični su se motivi Adamovih slika, kojima često evocira černobilsku tragediju, savršeno uklopili u kišnu vinsku večer. Osim atelijera Adama i Budimira, od kojih posljednji uz slikarstvo njeguje i veliku ljubav prema izrađivanju električnih gitara, recentna produkcija osječkih umjetnika bila je dana na uvid i velikom izložbom u Galeriji Kazamat, a u Galeriji Waldinger održana je dojmljiva izložba "A4 - 1. izdanje", autora Antonija Kutleše.

A4 nacionalni je program, organiziran od strane Galerije umjetnina iz Splita, koji povezuje studente likovnih akademija i povijesti umjetnosti, a problematizira granice maksimaliziranja snage ljudskog tijela sastavljanjem novog tijela koristeći tehnologije trodimenzionalnog ispisa, što je izrazito intrigantno u trenutku kada redefiniramo čovjeka kao čovjeka. Bogat je kulturno-umjetnički program upotpunila i Izložba vodenog svijeta udruge Gloria Maris u obližnjim Svodovima, podsjetnik na davno nestalo Panonsko more, čiji postav čine školjke, puževi, glavonošci i spužve.

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Grad Osijek i Kreativna agencija Adverta tako su još jednom potpisali događaj koji emitira veliku količinu pozitivne energije i pruža izvrsnu uvertiru u ljetnu sezonu koja će biti ispunjena sličnim manifestacijama. Uz predstojeći gimnastički spektakl DOBRO World Cup, za koji su, kako doznajemo, već sada bukirani svi smještajni kapaciteti u Osijeku i županiji, Gator fest, Festival puta svile, koji se naslanja na hrvatsko-kinesku suradnju u području turizma, kruna osječkih i slavonskih manifestacija bit će Dani hrvatskog turizma u Osijeku. Ne treba, dakako, zaboraviti ni skorašnji Festival traminca u Iloku, koji će okupiti sve domaće, ali i brojne inozemne proizvođače sorte, koji je Ilok i Hrvatsku odavno proslavio kao relevantne proizvođače najukusnijeg nektara.

Večer vina i umjetnosti, dakako, nije prošla bez brojnih osječkih dužnosnika. Jedna od njih, pročelnica Upravnog odjela za turizam Osječko-baranjske županije Tatjana Roth, zadovoljno je rekapitulirala prvo ovogodišnje izdanje ove manifestacije.

- Vinski je turizam okosnica turizma Osječko-baranjske županije. Na ovogodišnjem predstavljanju našeg turizma u Münchenu i Berlinu vinari su pobrali sve moguće pohvale, tražili su se kontakti, sklapale narudžbe... Upravo zbog toga naša županija vinarima daje potpore za razvoj i sudjelovanje na sajmovima i raznim drugim manifestacijama jer oni su naši dokazano najbolji ambasadori - poručila je Roth.

I za kraj misao velikog mađarskog prozaika i filozofa Béle Hamvasa, čovjeka koji je iznimno slavio i cijenio vino: "Zakon pijenja je kao i zakon ljubavi: bilo kada, bilo gdje, bilo kako". Ovaj put u Kazamatu, u subotu.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike