Regija
PROSVJED TOVARNIČANA I ILAČANA NIŠTA NIJE POKRENUO

Mogući novi prosvjedi zbog kamiona?
Objavljeno 20. svibnja, 2019.
TOVARNIK, ILAČA

Svega desetak dana nakon što je u Tovarniku i Ilači održan mirni prosvjed i 10-minutna blokada ceste, čime je 400-tinjak prosvjednika željelo upozoriti na problem teških kamiona koji prolaze kroz njihova sela, mogući su i novi prosvjedi. U međuvremenu se, naime, nije dogodilo - ništa. Stotine kamiona i dalje tutnje državnom cestom DC46 (Vinkovci - Tovarnik) na putu prema državnoj granici Hrvatska - Srbija, odnosno graničnom prijelazu Tovarnik - Šid, dok od mjerodavnih na upite iz Općine Tovarnik odgovori i dalje ne stižu.

- Više to nije samo vikend, sada se kolone kamiona stvaraju od četvrtka do subote, i to je tako četiri dana neprekidno. Nekidan je bilo 104 kamiona kod Tovarnika, dan poslije bilo ih je do Ilače. Sad vidimo da idu u drugom smjeru, od granice, i onda se opet vraćaju i to je tako već "uhodano" - kazuje zamjenik općinske načelnice Jasmin Budinski. Istaknut će i da "konkretnog odgovora nema" ni na posljednje upite koji su, uoči mirnog prosvjeda, poslani Ministarstvu prometa, kao i Hrvatskim cestama. Neslužbeno se spominjalo da resorni minisar namjerava doći u Tovarnik i Ilaču osobno se uvjeriti u brojnost teških kamiona i probleme s kojima su suočeni mještani tih dvaju srijemskih sela, no Budinski kaže da službene potvrde takve mogućnosti zasad nema.

- Mirni prosvjedi imali su odjeka u javnosti, sada ćemo malo pričekati da vidimo što će se događati iako mještani žele opet u prosvjede tako da u neko dogledno vrijeme ta mogućnost svakako jest opcija - naveo je Budinski. Odziv 400-tinjak prosvjednika ocijenjen je dobrim s obzirom na to da je prosvjed bio na radni dan, u podne, ali i činjenicu da Ilača ima oko 700, a Tovarnik oko 1300 stanovnika.

- Ljudi ne žele stati, traže rješenje problema, no svjesni smo da brzog rješenja nema - kaže Budinski, i dodaje da su Tovarnik i Ilača sada "na čekanju", da vide hoće li i kako mjerodavni reagirati.

- Uvijek smo spremni sjesti za stol da se naš, i to velik problem, riješi - zaključio je. Inače, statistika iz 2018. govori o 600-tinjak kamiona dnevno.

S. Butigan
PARKIRALIŠTE U PLODNIM NJIVAMA?
Zamjenik tovarničke načelnice kaže i da se ljude “drže u neizvjesnosti, bez ikakvog službenog odgovora mjerodavnih, a to nije u redu”. U selima se priča i o neslužbenoj informaciji o gradnji kamionskog parkirališta između Tovarnika i Ilače, za što bi se otkupila zemlja, ali to tamošnji mještani ne drže rješenjem jer će “kamioni i dalje tutnjati kroz sela”, dok će plodne njive biti pod betonom i potrošeni bespotrebno milijuni kuna. Problemi su, ponovio je, sigurnost djece, bacanje smeća, uništavanje ceste, gužve i teškoće pri ulasku u njive....
Možda ste propustili...

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

Najčitanije iz rubrike