Regija
ŽUPANJA SE PRISJETILA OBRANE OD POPLAVE 2014.

Zadržali duh zajedništva
Objavljeno 20. svibnja, 2019.
Biciklijada, izložba fotografija, dokumentarni film, mimohod, Savski sajam...
ŽUPANJA

Bogatim programom u parku Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera podno savskog nasipa Županjci su obilježili 5. godišnjicu obrane od poplava i prisjetili se dramatičnog 16. na 17. svibnja 2014., kada je vodostaj Save dosegnuo svoj povijesni maksimum. Voda se izdigla metar iznad krune nasipa, a obuzdavale su je tisuće vreća s pijeskom. Županja je bila na korak do katastrofe. Spašena je neopisivom snagom zajedništva, srcem i dušom građana koji su neumorno gradili začje nasipe i imali samo jedan imperativ: Sava ne smije potopiti grad!

U organizaciji Rekreativno-biciklističkog kluba "Kotur" 70-ak biciklista krenulo je na 60 kilometara dug put, do mjesta puknuća nasipa u Rajevu Selu i Gunje pa natrag u Županju. Ispratio ih je i gradonačelnik Davor Miličević, koji je izrazio nadu da se takva katastrofa više nikada neće ponoviti.

Otvorena je izložba fotografija "Crveni križ Županja u poplavi 2014.".

- Naš posao nije trajao mjesec, dva ili tri, nego nekoliko godina. U malo manje od godinu i pol nakon poplava pripremili smo oko 680.000 obroka, a samo je u 2014. godini bilo 54.000 odrađenih volonterskih sati – kazala je ravnateljica Marija Dugalić.

Prikazan je i dokumentarni film "Sjećanje na poplavu 2014." autora Franje Škegre, koji je tada odradio lavovski posao, među prvima je ušao u poplavljenu Gunju, snimio brojne fotografije i videzapise. Pretočio ih je u film koji će biti vrijedan svjedok vremena za buduće generacije.

Konjički centar "Županjski kas" organizirao je dvodnevni mimohod jahača pokraj savskog nasipa do Posavskih Podgajaca, a nastupila je i Prva pjevačka konjica "Sinđir".

- Uvijek nam je teško o tome pričati, ali smo istovremeno ponosni na dane obrane od poplava. Svi smo u srcima i dušama plakali kada je pukao nasip u Rajevu Selu i Račinovcima, a velika većina nas je mislila da će se to i ovdje dogoditi. Županja je pokazala snagu, dušu i zajedništvo, koje stalno treba promicati – kazao je Zvonimir Stjepanović, predsjednik Komisije za kulturnu djelatnost Grada. Poručio je da Županjci trebaju njegovati ljubav prema Savi, osluškivati ju, jer ona je dio njihovog identiteta i mentaliteta. Jer baš kao što kaže zapis Županjca Karla Bušić-Jelića: "Sava je ponekad jeziva, mutna, strašna, a kada sve to prođe, ona opet postaje pitoma, mila i draga."

U organizaciji TZ-a Županje, održan je i tradicionalni Savski sajam uz brojne izlagače, s prikazom bogate tradicijske baštine i gastroponude županjskog kraja. Ribiči su pržili ribu, snaše pekle listariće, mnoštvo građana uživalo je u druženju i u slasnim zalogajima, uz neizostavne tamburaše. Brojne su udruge sudjelovale u subotnjem programu i iznova potvrdile da su upravo one bogatstvo grada. A to je ujedno najbolja najava i poziv na županjske Virove 20. lipnja, jer na Tijelovo već tradicionalno počinje program Županjskog ljeta.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

Najčitanije iz rubrike