Regija
HRVOJE JURIĆ ZA GUINNESSA I HUMANOST

Nakon puta oko svijeta, opremu daje za potrebite
Objavljeno 20. svibnja, 2019.
Na aukciju će staviti svu opremu i kupiti namirnice za socijalno ugrožene
ĐAKOVO

Dok do polaska na prvi put oko svijeta električnim biciklom u samo 100 dana, 1. lipnja, čime želi osvojiti Guinnessov rekord, a o čemu je Glas izvijestio u travnju, Hrvoje Jurić iz Vrbice sada već broji sitno, jedno je već sigurno - na humanitarnu aukciju stavit će bicikle, kacige i dresove! Prikupljenim novcem nakon povratka sa svjetske rute kupit će osnovne namirnice i dostaviti ih socijalno ugroženim obiteljima u Hrvatskoj. Tako ovaj 33-godišnji svjetski putnik, ekonomist po struci, no koji već godinama putuje i piše, ujedno živi svoj san - putuje, piše i čini dobro. Sličan projekt radio je 2017. kada je u 35 dana, kaže, vozio od Londona do Istanbula i prikupio novac za kupnju namirnica za 15 obitelji.

- Pri završetku donacijama su se priključili i drugi klubovi, poput agencije Hrvatski klub putnika, koja je donirala 3000 kuna i time direktno pomogla dvije obitelji - kaže Hrvoje. Novac nije donirao obiteljima, nego je kupovao namirnice i osobno ih, o svom trošku, dostavljao po Hrvatskoj. Na isti način planira raditi i sada, s tim da će kroz ovaj projekt imati nešto više perkova. Jedan od najbitnijih je bicikl kojim je putovao od Londona do Istanbula. Sada je pred njim putovanje električnim biciklom preko četiri kontinenta, ukupno 29.000 kilometara, koliko nalažu pravila Guinnessa.

- Cilj je projekta postaviti Guinnessov rekord kao najbrži put oko svijeta na električnom biciklu - kaže Hrvoje, koji po svijetu putuje 7 godina i prvi je koji će u izazov za Guinessa krenuti električnim biciklom. Projekt koji starta 1. lipnja, u 9 sati, ispred Giantovog dućana u Zagrebu, a gdje mu je za stotinjak dana i odredište, naziva je “Giant World Tour”, a počeo se pripremati još prije tri godine.

- Samo na ruti radilo se 6 mjeseci, u suradnji s drugim putnicima i avanturistima - kaže Hrvoje. Prema pravilima Guinnessa, za najbrži krug oko svijeta nije potrebno prijeći sve kontinente - potrebno je napraviti minimalno 29.000 kilometara. Kako nalažu pravila, dozvoljeno je krenuti u smjeru istoka ili zapada. Tako se Hrvoje odlučio krenuti prema istoku, a cijelu rutu podijelio je na 4 dijela - Azija, Australija, Sjeverna Amerika i Europa. Krajnja točka prvog dijela je Vladivostok, a kroz samu Rusiju potrebno je prijeći više od 9.700 kilometara, i to u 30 dana, koliko traje viza. Trasa ide i preko Yucona u Kanadi, transsibirskom željeznicom i drugim zanimljivim destinacijama. Uz utrku za spomenuti rekord, cilj je skinuti još tri rekorda. Hrvoje iza sebe ima cijeli tim ljudi koji je zadužen za logistiku na putu, snimanje, pripremu materijala, kontaktiranje partnera projekta i dostavu fotografija i videa, tu je i osoba zadužena za humanitarnu kampanju i sl.

- Tim čini ukuno 9 osoba, od kojih jedna cijelo vrijeme putuje sa mnom u posebno pripremljenom vozilu za putovanje. To je Matija Pospihalj, snimatelj i avanturist, s pebivalištem i aktivnim djelovanjem u Virovitičko-podravskoj županiji - kaže Hrvoje.

Glavni partneri projekta su Giant bicycles, Adria Mobil i GoPro.

Suzana Župan
Bicikl koji vozi proizvodit će se nagodinu
Plan je dnevno prijeći 250 - 300 kilometara pa će Hrvoje na sjedalu bicikla provesti više od 12 sati dnevno. Kako bi to bilo što lakše izdržati, dobio je poseban sic, napravljen po njegovim mjerama, a stigao je iz Kalifornije. To je Infinity bike seat, specijalno sjedalo napravljeno za ekstremno bicikliranje. Biicikl koji vozi, Giant Revolt E+, s ovim projektom ima svoju premijeru. - Taj bicikl kreće u proizvodnju tek iduće godine, a ja ću ga testirati i raditi promociju - ističe Hrvoje. Bicikl je također napravljen po njegovoj mjeri i u svijetu su samo takva dva bicikla, oba kod Hrvoja. Jedan vozi, a drugi je kao zamjena ako se prvom dogodi kakav problem koji ne može sam riješiti.

- U Giant Hrvatska proveo sam više od 8 sati s glavnim mehaničarem s kojim sam detaljno pregledao cijeli bicikl, rastavio ga šest puta i sam složio. Takve su stvari važne, pogotovo ako se kakav problem dogodi negdje na području Rusije ili Australije, gdje su velika prostranstva između naselja - dodaje Jurić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike