Svijet
BRITANCI ĆE IPAK NA EU IZBORE

May će predložiti “nov, hrabar” Brexit
Objavljeno 19. svibnja, 2019.
Britanska premijerka Theresa May sljedećih tjedana iznijet će "nov, hrabar prijedlog" zastupnicima te će još jednom pokušati pridobiti većinu u parlamentu za svoj dogovor o Brexitu.

Konzervativna premijerka je u autorskom uvodniku za list Sunday Times izrazila optimizam u pogledu toga da će u četvrtom pokušaju članovi parlamenta podržati njezin dogovor o napuštanju Europske unije. "Još uvijek vjerujem da ću pridobiti većinu u parlamentu za izlazak uz dogovor", napisala je. Prijedlog će "predstavljati nov, hrabar prijedlog zastupnicima parlamenta, s poboljšanim paketom mjera za koje vjerujem da će dobiti novu potporu‘‘, napisala je May obećavši da će dogovor poštovati odluku britanskog naroda na referendumu o napuštanju EU-a. May dosad nije uspjela riješiti parlamentarni zastoj u pogledu Brexita, zbog čega je morala produljiti dogovoreni termin britanskog izlaska iz bloka za sedam mjeseci, do 31. listopada.

Odgoda također znači da će Velika Britanija sudjelovati na sljedećim izborima za Europski parlament. U uvodniku ona je pozvala glasače da izaberu njezinu stranku sljedećeg tjedna tvrdeći da Laburisti i druge oporbene stranke "ne mogu provesti Brexit ili su dosad to odbijali učiniti." Također je okrivila "neke zastupnike na njezinoj strani" zbog toga što dogovor dosad nije bio prihvaćen, ponavljajući riječi koje su u ožujku izazvale bijesne reakcije njezine stranke. Uvodnik je objavljen u trenutcima kad je britanski izlazak iz EU-a neizvjestan više no ikad nakon što su u petak propali pregovori s laburističkim čelnikom Jeremyjem Corbynom. Čelnik laburista Jeremy Corbyn pisao je May izvijestivši ju da su pregovori došli "onoliko daleko koliko su mogli" zbog "sve veće slabosti i nestabilnosti" vlade. Corbyn je rekao da je vlada postala nestabilna te da je njezin autoritet ugrožen, što potkopava povjerenje u "sposobnost vlade da donese bilo kakav kompromisni sporazum". Kazao je da će se njegova stranka usprotiviti triput odbačenom sporazumu premijerke May kada bude vraćen u parlament i time praktički premijerki vezao ruke jer ona zna da bi ustupci laburistima izazvali gnjev u njezinoj stranci. H
Možda ste propustili...

BORBA PROTIV GLOBALNE PANDEMIJE NOVOG KORONAVIRUSA

Inicijativa 30 zemalja: Cjepivo za koronu kao "javno dobro"

ANGELA MERKEL OSUDILA RASIZAM U SAD-U, A TWITTER CENZURIRAO TRUMPA

I djeca sudjelovala u komemoraciji za Floyda, roditelji u strahu i nadi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BURNE REKACIJE NA PORTAL RATUSRBIJI.RS

Dokumentiraju zločine počinjene u Srbiji

2

SVIJET PRIKUPLJA SREDSTAVA ZA CIJEPLJENJE

UN: Cjepivo će biti dostupno svima

3

OSUĐUJUĆA PRESUDA PROTIV REGIONALNE VLADE

U Španjolskoj prva presuda u korist zdravstvenih radnika zbog nedostatne opreme