Kultura
TRIBINA NA FFOS-U “STO GODINA OD JESENI SREDNJEG VIJEKA JOHANA HUIZINGE”

Utjecaj na obrat u humanističkim znanostima
Objavljeno 19. svibnja, 2019.
OSIJEK

U organizaciji Odsjeka za povijest, uz suradnju s Hrvatskim institutom za povijest - Podružnicom za povijest Slavonije, Srijema i Baranje i udrugom studenata povijesti ISHA - Osijek, na Filozofskom fakultetu u Osijeku prošlog je tjedna održana tribina pod nazivom "100 godina od Jeseni srednjeg vijeka Johana Huizinge, historiografija i kultura". Povod za tribinu bila je stota obljetnica od prvoga izdanja "Jeseni srednjeg vijeka", vrijednoga historiografskog djela nizozemskoga povjesničara kulture Johana Huizinge, koje je svojedobno utjecalo na paradigmatski obrat u humanističkim znanostima kada je riječ o pogledu na srednji vijek.

Na tribini su kao gosti sudjelovali medievist Stanko Andrić, ravnatelj Hrvatskoga instituta za povijest - Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje te Dinko Župan, viši znanstveni suradnik istoga instituta, a kao domaćini u ime Odsjeka za povijest nastupili su Denis Njari i Domagoj Tomas. Andrić i Njari nešto su više rekli o samoj Huizinginoj "Jeseni srednjeg vijeka", a Župan je govorio o knjizi "Homo ludens", drugom važnom Huizinginu djelu u kojem se pozabavio utjecajem fenomena igre na kulturu, a D. Tomas se pak posvetio njegovoj sociokulturnoj studiji krize suvremene kulture pod naslovom "U sjeni sutrašnjice".

Tribinu je moderirala studentica, a među brojnim okupljenima našli su se studenti i profesori Filozofskoga fakulteta u Osijeku te drugi zainteresirani građani. D.Kć.
Možda ste propustili...

20. OLJK: "VIŠNJIK" POD KROŠNJOM KESTENA

Bila bi šteta da ga nije bilo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana