Kultura
U SKLOPU 26. FESTIVALA GLUMCA

Glumačkom velikanu Ivi Gregureviću odali počast članovi HDDU-a
Objavljeno 20. svibnja, 2019.
DONJA MAHALA

"Do dva konja, a obadva vrana, eno stoje čvrsto zauzdana..." zasvirale su žice Tamburaškog sastava ‘‘Romantičari‘‘ na posljednjem počivalištu Ive Gregurevića, velikana hrvatskog glumišta u Donjoj Mahali. Tužan je to bio dan sjećanja na Ivu Gregurevića u sklopu 26. Festivala glumca.

Na početku su sudionici 26. Festivala glumca i Hrvatsko društvo dramskih umjetnika na čelu s predsjednicom Pericom Martinović odali počast na groblju. Kroz glavu mnogih prošle su slike Ive Gregurevića, koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom glumištu, bio je čovjek od kojeg su mnogi mladi glumci mogli puno toga naučiti. Suza u oku mnogih glumaca, svaka pomisao da ga više nema, samo su još više produbljivali osjećaje i pitanje kako to da Ivo nije više s nama, a mogao je još puno odigrati glumačkih rola.

Dolazak u kuću Ive Gregurevića bio je više nego tužan, proradile su emocije i teško je kome bilo do razgovora. Perica Martinović, predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika, kroz suze je između ostalog rekla: "Izuzetno mi je teško kročiti u ovo dvorište, u ovu kuću, koja je bila i moj dom. Od akademije, davne 1972./ 1973., njegova bi nas mama dočekala, mi bismo tu bili, ostali nekoliko dana, spavali te se vraćali u Zagreb vlakovima. I sad doći u ovo dvorište, ja nemam osjećaj da on nije tu, ja znam da je on tu i da je s nama. Naravno da su emocije jake. Najvažnije je sve ono što je on započeo, čime je zadužio hrvatsku kulturu, da mi dalje nastavljamo, a nastavit ćemo na sljedećim Danima Hrvatskog filma u Orašju. Osim toga, na ovom, 26. Festivalu glumca ustanovili smo nagradu koja nosi ime Ivo Gregurević, a to je nagrada za izuzetan glumački doprinos. Nagrada je hvalevrijedna i nosi njegovo veliko ime. Dragi Ivo, kao da si tu s nama i mi ćemo nastaviti sve ono što si započeo, kao da si tu, a znam da jesi - rekla je Perica Martinović.

Mnogi glumci prošli su kroz kuću Ive Gregurevića, no najemotivnije je zasigurno bilo u njegovoj sobi, gdje su sve one nagrade koje je Ivo Gregurević dobio, namještaj u šokačkom stilu, sve je tu, međutim Ivo nije tu, kako su svi rekli, Ivo je sad s nama i živjet će uspomena na sva njegova djela. Ivo je bio i ostao velikan hrvatskog glumišta i teško je bilo govoriti, suze su bile jače, kad znaš da su do jučer svi bili zajedno, a sad njega više nema. Odlazeći iz kuće uz zvuke tamburaša, svi su još jednom rekli: ‘‘Hvala ti, Ivo, za sve!" M. Kokaj
Na ovom, 26. Festivalu glumca ustanovljena je nagradu koja nosi ime Ivo Gregurević
Možda ste propustili...

ANSAMBL LADO ZATVORIO OSJEČKO LJETO KULTURE

Posebna zahvala Grada i OLJK-a Aleksandru Bogdanoviću

ZBORNIK SUSRETA KNJIŽEVNIH KRITIČARA

22. svezak sa 276 stranica najopsežniji do sad

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana